Не може да ядем шкембе, а да ухаем на лилии

Не може да ядем шкембе, а да ухаем на лилии | StandartNews.com

Гледам, че всички призовават на бунт срещу чалгата, сякаш днес са разбрали, че има чалга. И питат защо са кандидатствали за пари по европрограми, вместо да се питат защо те самите не са. Колко от тези възмутени интелектуалци са поискали средства по тази програма и са им отказали? Ще ви кажа - нула. Лично аз не харесвам чалгата, както и не харесвам "Макдоналдс", но не се сърдя на хората, които ходят там. Тези пари са за нас и ако не ги вземем, ги губим. А чалгата се продава и развива, защото има кой да я купува, както и деликатесът "Булка". Айде нека Европа и правителството да не са виновни, че нямаме вкус. И на мен ми се прави предаване за новия френски роман, но нали знам рейтингите - ще го гледат седем човека, а Вучков - 170 000. Всички ядем шкембе чорба за закуска, а искаме да ухаем на лилии.

Не харесвам "Макдоналдс", защото смятам, че са чалга за стомаха - евтина, бърза, лесно достъпна и вредна храна. Но това означава ли, че трябва да затворим "Макдоналдс" и да им забраним да инвестират?! Аз не харесвам чалга. Нито ми харесват текстовете, нито ми харесва музиката, не харесвам и обществото, което я слуша. Това не е моята среда. Но по същия начин не харесвам дюнерите, които миришат на чесън и препържена мазнина, по същия начин не харесвам и цялата ширпотреба, която се продава на площад "Славейков".

Тази идея, че в България всички сме равни, която ни насади комунизма, е изключително вредна. Че всички трябва да сме еднакво умни, богати и прочее. Защото когато всички са равни, никой не е свободен. Затова трябва да има хора, които слушат чалга, и такива, които слушат Вивалди. Но тия, които слушат Вивалди и във Виена и Лос Анджелис, са по-малко. Но това не пречи на тяхната чалга, наречена рап. В България трябва да спрем две неща - да гледаме в паницата на другия и да даваме оценки вместо мнения. Всяко общество спори по някакви теми - ние за чалгата, Америка за оръжието. А ние вместо да излагаме аргументи и доводи, даваме оценки. Ние коментираме не тезата, а изказващия се. Плюем по чалгаджийката, а не по компанията. Ако ние не можем да си изградим вкусовете и да различим лошото от хубавото, не ни е виновен Митко Пайнера.

Записа Милена Минчева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай