Не е изключена държавна намеса след стрес тестовете

Не е изключена държавна намеса след стрес тестовете | StandartNews.com

Могат да бъдат похарчени поне половината от заделените за това средства, казва председателят на Съвета на директорите на „СКАЙ Управление на активи"

Оказване на подкрепа от страна на държавата след резултатите от стрес тестовете за българския банков сектор не е изключена. Това коментира председателят на Съвета на директорите на „СКАЙ Управление на активи" АД Владислав Панев в седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or" на Bloomberg TV Bulgaria, излъчено на 7 август. Впечатляващата печалба на банките през първото полугодие кореспондира с желанието им да подобрят капиталовата си база в контекста на проверката на качеството на активите и стрес тестовете, резултатите от които Българска народна банка ще оповести на 13 август. Ако стрес тестовете покажат, че банките имат нужда от набирането на допълнителен капитал, то той би могъл да бъде по-малък заради добрите финансови резултати към 30 юни 2016 г. Владислав Панев не изключва използването на държавни средства „при липса на достатъчно капитал в някои банки и липсата на възможност той да бъде финансиран чрез увеличение на капитала или допълнителни емисии". Финансистът предполага, че, ако се стигне до правителствена намеса, ще бъде похарчен поне половината от резерва, който кабинетът задели от изтегления през март външен дълг за 2 млрд. евро. Според председателя на Съвета на директорите на „СКАЙ Управление на активи" АД банка, изпитала капиталов недостиг, е малко вероятно да потърси средствата през Българска фондова борса. Все пак той не изключва категорично такъв вариант, но всичко зависи от нужните средства, но смята, че банките ще са „единици". „По-скоро идеята ще е или да се търсят големи потенциални инвеститори, да се стигне до национализация или разделяне на бизнеси. Всичко е на масата в зависимост от резултатите", каза той. „Държавното участие по принцип е крайна мярка, но по-скоро ще се наложи, отколкото няма да се наложи", допълни финансистът. По думите на Панев банките в Европа са поставени „под менгеме" заради средата, в която оперират и която не предоставя големи възможности за печалби, тъй като ниските лихвени проценти „изяждат" голяма част от приходите. Според него именно несигурността относно това откъде ще дойде печалбата за банките отблъсква инвеститорите и затова акциите в европейския банков сектор поевтиняват сериозно от началото на годината.

В рубриката „Актив на седмицата" Владислав Панев и водещият Свилен Колев разгледаха изменението на цените на акциите на банките, които не се представиха особено добре на стрес тестовете, проведени от Европейския банков орган. В традиционния обзор на някои от по-важните предстоящи събития главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов акцентира върху данните за икономиката на Китай, еврозоната и България. Той направи обзор на сезона на отчетите в технологичния сектор и сподели пазарните прогнози за финансовите резултати на китайския онлайн търговец Alibaba.

Седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or" се излъчва всяка неделя от 20 часа по Bloomberg TV Bulgaria.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай