Неделя,

Надявам се кампанията да стигне до Япония

От: Failed to load user -
1205
Надявам се кампанията да стигне до Япония
A
A
A

Такаши Коидзуми, посланик на Япония

Националната кампания на вестник "Стандарт" за опазване, популяризиране и развитие на културно-историческото наследство на България - "Чудесата на България" е наистина "чудесна" инициатива.

Често съм виждал проспекти за България, с исторически разяснения събрани в един том, но ми се струва, че само при вида на дебелата книга, на обикновения читател, който не е историк, му се отщява да я прочете. От тази гледна точка в тази серия видни историци като Божидар Димитров и неговите колеги са се разпределили и са описали забележителностите на България в отделни малки книжки. Всеки може да избере мястото, което го интересува, и да прочете за него с лекота.

Аз избрах онези места, на които съм ходил като "Магията на Несебър", "Тайните на Белоградчик" и "Легенди за Рилския манастир" и прелиствайки страниците ги прочетох избирателно. Например в книжката за Несебър прочетох, че в VI в. пр.Хр. бащата на историята Херодот за първи път споменава за възникването на Месембрия, по-късно кан Крум и неговият наследник кан Омуртаг предприемат мерки за заздравяване на българската власт в града. Освен това на този малък полуостров е имало останки от християнски църкви, чийто брой вероятно е достигал 70-80. Затова учените понякога наричат Несебър енциклопедия на източнохристиянското църковно строителство. Може би на българите всичко това да е известно, но аз намерих много неща за българската история, които ми бяха интересни. Известно ми е, че тази серия ще включва 100 книжки и се надявам в бъдеще по възможност те да бъдат публикувани и на японски език.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички