Надявам се кампанията да стигне до Япония

Надявам се кампанията да стигне до Япония | StandartNews.com

Такаши Коидзуми, посланик на Япония

Националната кампания на вестник "Стандарт" за опазване, популяризиране и развитие на културно-историческото наследство на България - "Чудесата на България" е наистина "чудесна" инициатива.

Често съм виждал проспекти за България, с исторически разяснения събрани в един том, но ми се струва, че само при вида на дебелата книга, на обикновения читател, който не е историк, му се отщява да я прочете. От тази гледна точка в тази серия видни историци като Божидар Димитров и неговите колеги са се разпределили и са описали забележителностите на България в отделни малки книжки. Всеки може да избере мястото, което го интересува, и да прочете за него с лекота.

Аз избрах онези места, на които съм ходил като "Магията на Несебър", "Тайните на Белоградчик" и "Легенди за Рилския манастир" и прелиствайки страниците ги прочетох избирателно. Например в книжката за Несебър прочетох, че в VI в. пр.Хр. бащата на историята Херодот за първи път споменава за възникването на Месембрия, по-късно кан Крум и неговият наследник кан Омуртаг предприемат мерки за заздравяване на българската власт в града. Освен това на този малък полуостров е имало останки от християнски църкви, чийто брой вероятно е достигал 70-80. Затова учените понякога наричат Несебър енциклопедия на източнохристиянското църковно строителство. Може би на българите всичко това да е известно, но аз намерих много неща за българската история, които ми бяха интересни. Известно ми е, че тази серия ще включва 100 книжки и се надявам в бъдеще по възможност те да бъдат публикувани и на японски език.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай