На левицата й трябва радикална промяна

На левицата й трябва радикална промяна | StandartNews.com

Чавдар Стоянов, доктор по право

Предстоящата лидерска битка в БСП вече се очертава като драматична, защото за пръв път в годините на прехода се заформи реално и оспорвано политическо състезание, в което има истинска интрига. Всяка от кандидатурите, лансирани до момента, е безспорно достойна за лидерския пост, но големият въпрос пред социалистическата партия е кой кандидат би привлякъл в максимална степен симпатии извън твърдото, традиционно и неизменно гласуващо в годините на прехода за левицата електорално ядро.

Никога не съм членувал в партия, но многократно съм изявявал на страниците на "Стандарт" както гражданска позиция по значими за обществото ни теми, така и експертни мнения като юрист. Ето защо за пореден път откровено бих споделил своето мнение преди червения конгрес. Смятам, че именно Драгомир Стойнев олицетворява в най-голяма степен новото начало, жизнено необходимо за възраждането на левицата днес.

Той притежава европейско образование, новаторски дух, излъчване на модерен, последователен и диалогичен политик със завидна професионална биография на експерт и технократ, искрено желание за нов тип коалиционна политика и демонстриран в досегашната си кариера реформаторски подход. ГЕРБ и НДСВ успяваха да лансират млади политици, които предизвикваха симпатии. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даваше шанс дори на неизвестни лица, но и ги отстраняваше при първата грешна стъпка, с което демонстрира безпогрешен политически усет и не изоставаше след събитията. БСП има от какво да се поучи в това направление.

Вероятно в други условия и при различна политическа обстановка левицата би могла да подходи и с по-различни критерии при избора на своя лидер. В настоящия момент, ако желае да запази позицията си на една от двете водещи политически сили в България, с тенденция за разширяване на влиянието - БСП трябва да заложи на радикалната промяна като единствен печеливш ход, гарантиращ прозрачност, скъсване с порочните практики за безпринципни договорки и съглашения. Само ново лице би осигурило рестарт и свежа политическа енергия. Избирателите ценят подобни смели решения и го доказаха неведнъж в избора си.

Останалото е боричкане на лобита, безсмислени апаратни схватки, грубо разминаване с обществената действителност и липса на елементарен политически усет - все фактори, явяващи се не само пряк път към предизвестена загуба на предсрочния парламентарен вот тази есен, но и гаранция за незавидно политическо бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай