Махнаха камерите и катастрофите скочиха

Махнаха камерите и катастрофите скочиха | StandartNews.com

Драстични законови промени, които предвиждат да се отнема колата на всеки, седнал зад волана пиян или без книжка. За това настоя премиерът Бойко Борисов пред министрите си по повод зачестилите катастрофи на пътя. "Стандарт" потърси за коментар на предложените мерки Любка Маринова от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Наказанията трябва да са конкретни, а не "от до"

Щом се качваш пиян в колата, това означава, че я използваш като оръжие, с което можеш да причиниш смърт на други лица. Затова трябва в Закона за движение по пътищата такъв тип престъпно поведение да се води предумишлено убийство. Необходими са рестриктивни мерки, които да вкарат всички участници в движението в правилната посока и да се ограничат пътнотранспортните произшествия. Освен заради шофиране в пияно състояние автомобилът трябва да бъде спиран от движение, а свидетелството за правоуправление да бъде отнемано и на неправоспособните шофьори, както и на тези, които участват в гонки. Ще има ефект и ако при тежко пътнотранспортно произшествие, при което има загинал човек, водачът бъде задържан за известно време в полицейското управление.
Когато човек търпи определените му от закона наказания, се чувства виновен и по този начин започва да спазва правилата за движение.

Практиката показа, че въвеждането на мобилните камери по пътищата доведе до намаляване на катастрофите. Още през първите години, когато бяха въведени устройствата, броят на загиналите намаля с почти с 50%. Но след като Върховният административен съд отмени действието на мобилните камери, тогава бяха променени и начините на проверка от страна на Пътната полиция. В продължение на година и половина почти нямаше контрол на пътя. И водачите си помислиха, че са ненаказуеми.
Важно е и да има повече контрол и улесняване на гражданите да си плащат глобите, дигитализиране на целия процес на наказанията.

Според мен от закона трябва да се махнат тези наказания, които са "от"- "до". Примерно, "от 1 до 3 месеца", или "от 50 лв. до 150 лв.". Всичко трябва да е точно и ясно и да няма да зависиш от благоволението на някого.
Вина за катастрофите имат и пешеходците. Непрекъснато виждаме възрастни хора, които пресичат на червено там, където няма светофар, а има подлез. Разбирам, че ги болят краката, но трябва да мислят и за себе си, а и за това как може да се промени живота на един шофьор, имал малшанса да налети на неправилно пресичащ пешеходец.

Записа Антония Кюмюрджиева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай