"Лудогорец" направи града ни център на Североизтока

"Лудогорец" направи града ни център на Североизтока | StandartNews.com

Проектът "Лудогорец" даде много на Разград. Освен популярността и чувствто за морална гордост, което всички хора в нашия град изпитваме от футболните победи на отбора, развитието на клуба ни носи и преки ползи.

Мииналия петък, преди мача с „Локомотив" София, когато се откриваше трибуна „Моци" и се честваше 70 годишнината на клуба, в Разград всички хотели бяха заети, нямаше ни едно свободно легло. Паркингите бяха пълни с коли от съседни градове.И така е преди всеки знаков мач на „Лудогорец". На мен постоянно ми се обаждат приятели от цялата страна, с молба да им купувам билети за интересните срещи от българското първенство и от квалификациите за евротурнирите.
Когато „Лудгорец „ играе домакински мач в Разград има десетки гости от Варна, Русе, Велико Търново, Габрово, Силистра, Търговище, Шумен, Попово. В тези дни нашият град е действитеелният център на Североизтока. Този приток на хора в активна възраст, с доходи не може да остане незабелязан за местната икономика. Публиката идва да гледа мачове, но част от нея остава да нощува в града, други вечерят, трети пълнят бензин в колите си, четвърти си купуват нещо за спомен.
Възходът на „Лудогорец" има и пряко значение за потока инвестиции в нашия град. Стаадионът е общинска собственост, но проектът за неговото обновление е поръчан и платен от собствениците на клуба. Става дума за мащабно вложение от 20 млн.лв., като предварителните договорености предвиждат 15 млн. лв. от тях да са за сметка на клуба, а 5 млн.лв да са общшнско участие.

През януари 2014 година правителството на Орешарски обяви инвестиционна програма за 500 млн.лв. 350 от тях бяха предвидени за общините в рамките на програма „Региони в растеж". Ние използвахме готовия проект на братя Домусчиеви, подготвихме инвестиционните разчети, предвидени за общинското участие и кандидатствахме за финасиране от 5 млн. лв. Бяхме одобрени с условието, че това ще стане на два етапа. Първият транш от 3 млн. лв.го получихме и усвоихме през миналата година. Стадионът в Разград не беше единственият спортен обект в страната, който получи държавна подкрепа от плана Орешарски. С постановление на МС от ІІ 2014 година средства бяха дадени за стадионите във Велико Търново и Враца, за спортната зала в Русе.

Тогава община Разград получи още 2 млн. лв. държавни пари за инвестиции в две бизнес зони и с тях подобрихме инфраструктурата в Западната индустриална зона и в Бизнес зона „Перистър"в града. В края на миналата година, когато строителните работи на стадион „Луудогорец Арена" бяха напреднали, аз изпратих писмо до кабинета Борисов 2 , с молба остатъка от нужните ни 2 млн. лв. за довършване на трибуна „Моци" да се предвидят в бюджета за 2015. Правителството уважи искането ни и тази пролет получихме средствата, с които изпълнихме проекта докрай. В процеса на работата бяха обявени две обществени поръчки, а много хора от региона получиха работа по време на строително монтажните работи.
Следващите инвестиции заприключване на цялостната реконтструкцияя ще се поемат от клуба. Собствениците на отбора вече направиха значителни вложениа още при страта на проекта „Лудогорец" . Теренът наобщинското игрище бе изцяло обновен,новоизградеена бе централната трибуна на сектор „А",с прилежащите й зали, съблекални, направиха се паркингите. Всичко това стана с частните инвестиции на братя Домусчиеви.

Колко много хората в Разград се радват на „Лудогорец" и неговите футболни успехи, се вижда на всеки мач. На стадиона идват цели семейства с децата си, возят бебетата си в колички. Всички са усмихнати, няма агресия. Хиляди зелени шалчета, балони се веят по трибуните. Градът обича своя отбор, а футболистите, дошли от всички краища наа света се чувстват добре при нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай