Неделя,

Лов на вещици със сърпове и знамена

От: Администратор -
1039
Лов на вещици със сърпове и знамена
A
A
A

Депутати догматици искат да ни върнат в миналия век

Тези дни депутатите Методи Андреев, Петър Славов и Мартин Димитров внесоха законопроект предвиждащ до 3 години затвор и до 5000 лв. глоба за проповядване на социалистическата идеология у нас. Наказанието важи и за носенето на улицата на комунистически/социалистически символи като "сърп и чук, петолъчка, червено знаме и прочие". Защо и кому е нужен подобен закон не е ясно. Комунизмът, който трябваше да бъде построен в соцлагера, като идеология отдавна е заклеймен. Става въпрос за господство на работническата класа, еднопартийна система, ликвидиране на свободния пазар и конкуренцията, държавно планиране на икономиката и пр. Но социалистическата идеология е широко понятие и е нелепо да я отричаш, без да си запознат с нейните съвременни разновидности и с това как е практикувана днес в най-развитите страни в Европа. Ето и някои факти, които би трябвало да отворят очите на тримата законовносители:
Извън България, в Европа има мощни и често управляващи социалистически и социалдемократически партии, изповядващи социалистически идеи. Благодарение на тях, в тези страни отдавна съществуват чисто социалистически придобивки: безплатно образование и здравеопазване, както и социално подпомагане за бедните. Лидерите на тези партии не се притесняват да се определят като социалисти. Още през 1983 г. далеч преди да оглави Лейбъристката партия, Тони Блеър заяви: "Аз съм социалист... защото вярвам, че социализмът е рационален и морален. Социализмът е за равенство, не защото се стреми хората да са еднакви, а защото само чрез равенство в нашата икономическа система, нашата индивидуалност може да намери подходяща изява". Днешният ръководител на тази партия Джереми Корбин не само се определя като социалист, но в едно интервю заяви, че не е марксист, но че от Маркс все пак има какво да се научи.

Днешният кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия Бърни Сандерс също е привърженик на идеята за демократичен социализъм. В една своя реч той заяви: "Демократичен социализъм означава да имаме правителство, което да отразява интересите на обикновените хора, а не както е сега, на класата на милионерите". Известният американски филмов деец, публицист и журналист Роджър Мур пояснява: "Какво е демократичен социализъм? Това е истинска демокрация, при която всеки има право на място на масата и на на право на глас, а не само тези права да имат само богатите". Друг виден американски интелектуалец, публицист и политически активист, Наом Чомски, професор и в престижния Масачузетски технологичен институт, е привърженик на либертарния социализъм, идеологическо направление, повлияно от някои идеи за държавно устройство на Бакунин.

С една дума има различни видове социализъм. Има ислямски социализъм, какъвто се практикуваше в Либия при Кадафи и в Ирак при Садам Хюсеин, християнски социализъм, проповядващ християнско общество, при което всеки се грижи за всички, а всички се грижат за всеки. Израелските кибуци пък са изградени на чисто комунистически принцип - от всекиму според способностите и на всекиму според потребностите.

Един от основните стълбове на демокрацията е свободата на словото. При едно демократично общество не можеш да забраниш със закон една идеология. Не може да преследваш някой, затова, че вярва в нещо, или защото не е съгласен с нещо.

Това вече се е случвало по времето на маккартизма в САЩ, когато се преследваха интелектуалци и филмови дейци, обвинени в членство във или симпатии към комунистическата партия. Днес това се възприема като срамен период в историята на САЩ.

Още по-нелепо е и предложението на тримата депутати да се забрани носенето на такъв пентаграм като петолъчката, защото била комунистически символ.

Все пак петолъчката е използвана като символ още от древността. По времето на комунизма петте и лъча символизират солидарността на хората на труда от петте континента, нищо повече, и е заимствана от християнството, за което пък петте лъча символизират петте рани на Христос. А самите християни възприемат петолъчката от древноеврейската кабала, където тя означава петте свещени еврейски букви. Но петолъчката не е използвана само в бившите социалистически държавни. На знамето на обединена Европа има 12 петолъчки и на американското знаме- цели петдесет. Пагоните на американските генерали са изпъстрени с различен брой петолъчки, в зависимост от ранга им.

По времето на соца петолъчките се слагаха върху най-различни трудови, военни, пожарникарски, спортни и други ордени, медали и значки. Ако някой реши по някакъв повод да си ги сложи, следва ли да бъде арестуван, осъден и тикнат в затвора?
Или пък, ако ни посети американски генерал, ще му скъсаме пагоните ли?

По същия начин е нелепо и искането да се забрани червеното знаме като комунистически символ. Как ще се постъпи тогава с официално регистрираните у нас Българска комунистическа партия и Комунистическата партия на България, възприели според уставите им червено знаме със сърп и чук? Ще трябва ли да се забрани показването по телевизията на сериала "Ние сме на всеки километър", който съдържа песента "Нас червеното знаме роди ни"? Между другото, днес знамето на Китай е червено, при това окичено с пет звезди, както си е от времето на Мао. Това означава ли, че ако в деня на китайския национален празник, преживяващи у нас китайци организират публично тържество и развеят червеното знаме с петолъчките, ще следва да бъдат арестувани? Което се отнася и до виетнамците, тъй като техният национален флаг също е червено знаме с голяма петолъчка в средата.

Тримата законотворци отиват още по-далеч, като искат затвор и глоба и за поругаване на символите на Европейския съюз. И това в условията на жестоки критики към ЕС в много европейски страни и особено във Великобритания, където предстои референдум за излизане от съюза. Кой и къде е казал, че ЕС е светая светих, в която всички трябва да се кълнем, и че ако някой съвременен дисидент реши да хвърли знамето на ЕС в коша за боклук, трябва да бъде тикнат в затвора, така както се постъпваше с дисидентите едно време?

Нормално е, когато депутати внасят законопроекти, да прочетат преди това Конституцията на България. А тя казва в чл. 37, че свободата на мисълта е ненакърнима; в чл. 38, че никой не може да бъде преследван или ограничаван в правата си поради своите убеждения и в чл. 39, че всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.

Преди четвърт век се отървахме от догматици, които ни наставляваха в какво трябва да вярваме и наказваха несъгласните и инакомислещите. Трябва ли сега да допуснем това да се повтаря.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички