Събота,

Леви и десни заредиха оръдията за ООН

От: Администратор -
161
Леви и десни заредиха оръдията за ООН
A
A
A

Борисов трябва да избере по-добрия вариант за България въпреки атаките

Изтърканият лаф за клетите магарета, които патят най-много, когато атовете се ритат, е на път да получи поредно потвърждение с български привкус. Сложните игри на Великите сили (или големите началници) около
избора на шеф на ООН неочаквано пратиха две българки във фокуса на световната дипломация.

Със сигурност зад Ирина Бокова и Кристалина Георгиева седят солидни играчи, всеки от които се опитва да нареди своя печеливш пасианс.

Въпросът е, че щом големите забъркат някаква каша, най-много от нея се парят другите. Казусът с евентуалното издигане на Кристалина Георгиева като втори кандидат на България за ООН, вече наостри враговете на Бойко Борисов. Опозицията от ляво и от дясно зареди оръдията с аргументи и заклинания. Ако правителството наистина обяви, че Ирина Бокова е загубила шансове да се пребори за генерален секретар на ООН и затова България дава шанс на Кристалина Георгиева, левицата ще изригне как това е национално предателство. Понеже вече стана ясно, че лично Меркел се е нагърбила да лобира за Кристалина, ще последват обвинения, че Борисов играе по свирката на влиятелната фрау. Ще се натърти

как с този ход отново ще ядосаме Русия

на която висим с над 600 милиона евро за реакторите в Белене, а на всичко отгоре се надяваме да ни пусне газ в нашия хъб. Солидната група поддръжници на Бокова ще обясни как насред състезание кон не се сменя (даже и да понакуцва). Също така, че трета или пета в досегашните предварителни тайни гласувания, шефката на ЮНЕСКО има далеч по-добри шансове от еврокомисар Георгиева, за която Москва се опъна превантивно, ако се съди по изявленията на говорителите на Лавров и Путин.

Ще се предложи и солидна аритметика как всички финални сметки са в полза на Бокова.

Например, неизменният първенец в досегашните рундове - португалецът Антонио Гутериш, не е харесван от Русия, а и освен, че не от Източна Европа, даже не е жена.

Словакът Мирослав Лайчак и сърбинът Вук Йеремич, които също пререждат Бокова досега, пък са с клеймото на руски протежета и затова Западът никога няма да допусне да яхнат ООН.

За кусурите на другите по-дребни риби няма смисъл да се спираме. И така

накрая ще изгрее звездата на нашата Ирина

ако упорито не й се подлива вода. Дотук с очакваната канонада от страна на левицата и фенклуба на Бокова.

Ако пък Борисов си затрае и не издигне Кристалина, тутакси ще последват залпове от дясно. "Бойко пак се уплаши от Москва и поряза шансовете на Кристалина заради потомствената комунистка Бокова", ще е рефренът, който Радан Кънев и компания ще повтарят от сутрин и мрак. В тяхна подкрепа ще се чуят и похвали за Георгиева от Запад, както и припомняне за силните й позиции отвъд океана. Няма да мине и без мрачни прогнози как сме ядосали Класната на Евросъюза г-жа Меркел и сега вместо помощ за границата и други важни работи Берлин ще ни покаже среден пръст.

Изобщо политическият вой и плач ще бъде като на Задушница. Но премиерът явно ще трябва да свиква, че понеже не среща голям отпор с опозицията по вътрешни теми, ще бъде атакуван бурно при всеки външнополитически ход. Като ролята му в пазарлъка между Берлин и Анкара, за която ту му слагаха криле на пощенски гълъб, ту го изкарваха васал на Ердоган. Със сигурност цялото вайкане и охкане около казуса "ООН" ще се експлоатира до дупка и в президентския вот.

А иначе след като Бокова върви надолу в надпреварата, защо да не се даде шанс и на Кристалина. Тя показа, че може да печели големи игри, както стана, когато смени Румяна Желева като кандидат за еврокомисар. И от това България само спечели. Сега историята може да се повтори. Стига дребните партийни боричкания да не съсипят голямата цел.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com