Леви и десни заредиха оръдията за ООН

Леви и десни заредиха оръдията за ООН | StandartNews.com

Борисов трябва да избере по-добрия вариант за България въпреки атаките

Изтърканият лаф за клетите магарета, които патят най-много, когато атовете се ритат, е на път да получи поредно потвърждение с български привкус. Сложните игри на Великите сили (или големите началници) около
избора на шеф на ООН неочаквано пратиха две българки във фокуса на световната дипломация.

Със сигурност зад Ирина Бокова и Кристалина Георгиева седят солидни играчи, всеки от които се опитва да нареди своя печеливш пасианс.

Въпросът е, че щом големите забъркат някаква каша, най-много от нея се парят другите. Казусът с евентуалното издигане на Кристалина Георгиева като втори кандидат на България за ООН, вече наостри враговете на Бойко Борисов. Опозицията от ляво и от дясно зареди оръдията с аргументи и заклинания. Ако правителството наистина обяви, че Ирина Бокова е загубила шансове да се пребори за генерален секретар на ООН и затова България дава шанс на Кристалина Георгиева, левицата ще изригне как това е национално предателство. Понеже вече стана ясно, че лично Меркел се е нагърбила да лобира за Кристалина, ще последват обвинения, че Борисов играе по свирката на влиятелната фрау. Ще се натърти

как с този ход отново ще ядосаме Русия

на която висим с над 600 милиона евро за реакторите в Белене, а на всичко отгоре се надяваме да ни пусне газ в нашия хъб. Солидната група поддръжници на Бокова ще обясни как насред състезание кон не се сменя (даже и да понакуцва). Също така, че трета или пета в досегашните предварителни тайни гласувания, шефката на ЮНЕСКО има далеч по-добри шансове от еврокомисар Георгиева, за която Москва се опъна превантивно, ако се съди по изявленията на говорителите на Лавров и Путин.

Ще се предложи и солидна аритметика как всички финални сметки са в полза на Бокова.

Например, неизменният първенец в досегашните рундове - португалецът Антонио Гутериш, не е харесван от Русия, а и освен, че не от Източна Европа, даже не е жена.

Словакът Мирослав Лайчак и сърбинът Вук Йеремич, които също пререждат Бокова досега, пък са с клеймото на руски протежета и затова Западът никога няма да допусне да яхнат ООН.

За кусурите на другите по-дребни риби няма смисъл да се спираме. И така

накрая ще изгрее звездата на нашата Ирина

ако упорито не й се подлива вода. Дотук с очакваната канонада от страна на левицата и фенклуба на Бокова.

Ако пък Борисов си затрае и не издигне Кристалина, тутакси ще последват залпове от дясно. "Бойко пак се уплаши от Москва и поряза шансовете на Кристалина заради потомствената комунистка Бокова", ще е рефренът, който Радан Кънев и компания ще повтарят от сутрин и мрак. В тяхна подкрепа ще се чуят и похвали за Георгиева от Запад, както и припомняне за силните й позиции отвъд океана. Няма да мине и без мрачни прогнози как сме ядосали Класната на Евросъюза г-жа Меркел и сега вместо помощ за границата и други важни работи Берлин ще ни покаже среден пръст.

Изобщо политическият вой и плач ще бъде като на Задушница. Но премиерът явно ще трябва да свиква, че понеже не среща голям отпор с опозицията по вътрешни теми, ще бъде атакуван бурно при всеки външнополитически ход. Като ролята му в пазарлъка между Берлин и Анкара, за която ту му слагаха криле на пощенски гълъб, ту го изкарваха васал на Ердоган. Със сигурност цялото вайкане и охкане около казуса "ООН" ще се експлоатира до дупка и в президентския вот.

А иначе след като Бокова върви надолу в надпреварата, защо да не се даде шанс и на Кристалина. Тя показа, че може да печели големи игри, както стана, когато смени Румяна Желева като кандидат за еврокомисар. И от това България само спечели. Сега историята може да се повтори. Стига дребните партийни боричкания да не съсипят голямата цел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай