Кой кум, кой сват, кой на Радан брат

Кой кум, кой сват,  кой на Радан брат   | StandartNews.com

Избухването на гербаджиите срещу охранената псевдоопозиция не е театър

"Евтин театър!", възкликнаха кибиците от втори балкон по адрес на предупреждението към премиера Бойко Борисов от собствената му парламентарна група докога ще търпи службогонците от ДСБ на топли служби. На пръв поглед изглежда сякаш Борисов, воден от режисьорски порив, е заръчал на Цветан Цветанов и Цвета Караянчева да излязат с изобличителния ултиматум. Винаги когато става въпрос за големи пари и назначения в правителството, събитията обаче следва да се възприемат с цялата възможна сериозност.

Зад офанзивата на партийците от ГЕРБ се крие съвсем разбираемо негодувание - вместо да устройваме нашите кадри и обръчи от фирми и да благоденстваме, търпим кокошкарските истории на тъмносиния хан Радан и неговата орда, вършееща на принципа "Кой кум, кой сват, кой на булката брат". С особен апетит демократите са подхванали енергетиката и търговията с оръжие. Най-унизителното за герберската кохорта са моралните присъди на ДСБ, които всяка сутрин слушат от телевизора, докато техните съпартийци подсмърчат пред вратата.

Затова е възможно този път Борисов и дори Цветанов да не са автори на пиесата за пречистването, а по-скоро да се опитват да модерират този

нелюбезен, но неизбежен разговор
с партньорите

за грубата шаячна правда на властта. Всъщност малцина са си мислели, че когато героите от Реформаторския блок нахълтат в своите министерства, управляващи десетки милиарди бюджетни пари и различни европрограми, те ще го ударят на пост и молитва. Естественото човешко желание да бъдеш богат, освен умен и красив, за сметка на ближния данъкоплатец е далеч по-приятно за следване от евангелските послания за праведен, но скромен живот.

Реформаторите обаче се хвърлиха в "тавата с дробчетата" с шумно нахалство и самочувствие на френски принцове, оказващи милост на земята, по която ходят. ГЕРБ има даде власт колкото могат да поемат, а се оказа, че нямат насита. Да не говорим, че именно реформаторските министри са "куците магарета" на кабинета, те отнасят най-често обществения гняв и/или присмех. Ситуацията е особено дразнеща в навечерието на президентските избори. След някой и друг ден малките десни партньори ще тръгнат с държавните мерцедеси да обикалят страната и да четат морал и размахват пръст на Борисов и компания. Никое партийно ръководство, което е с разсъдъка си, няма да позволи хора, допуснати по милост в управлението, да си разиграват коня на техен гръб с щедро предоставените им ресурси.

ДСБ изпадна в поредица от противоречия - излезе в опозиция, но остана с министър, зам.-министри, шефове на агенции и други храненици. Кънев се е запънал и не ще да напуска съуправляващия РБ, защото "ние сме го създали този Блок и никой няма право да ни гони от него".

Днес Атанас Атанасов призова всички членове и назначени по линия на ДСБ кадри да хвърлят оставки и предизвестия за напускане.

На депутата му е широко около врата -

разполага с мандат до 2018 г. и засега не му се налага да мисли за прехраната си. Но за стотиците служители на високо, средно и ниско ниво е истинска драма да останат на улицата и да рискуват бъдещето на семействата си за кефа на партийното ръководство, решило изневиделица да си играе на недокосната девица. Подобен хазартен подход ще прибави няколко точки в рейтинга на Радан и Атанас на първо време, но ще влоши лоялността на хората и самочувствието на цялата формация. Така че вътрешните драми в ДСБ тепърва набират скорост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай