Камерън ни нарочи за жертвено агне

Чужденците стават жертва на вътрешнопартийни разпри

Камерън ни нарочи за жертвено агне | StandartNews.com

Имигрантите от България и Румъния бяха превърнати в новия враг номер едно на Великобритания в очакване на пълното отваряне на пазара на труда. Заслугата обаче съвсем не бе само на медиите. Всъщност британският премиер Дейвид Камерън реши да използва темата в опит да потуши бунтовете в собствената си партия. Опитът обаче не бе никак успешен, а в начина на изпълнение нямаше и следа от легендарната британска изтънченост.

Европейската тема е сред най-сериозните поводи за раздор. Между тях има голяма група евроскептици с почти неизпълними и противоречащи на основни европейски принципи идеи. В опит да спаси мандата и единството на партията си Камерън практически обяви война на ЕС от началото на 2013 г. През януари той обяви планове за референдум за членството в ЕС. Това обаче не успокои всички и през май понесе тежка критика от съпартийците си, че още няма закон за бъдещия референдум.

В следващ опит да помири редиците на партията си Камерън яхна медийната кампания срещу очакваните българи и румънци. През ноември той публикува статия, в която представи мерки срещу имиграцията. Камерън използва текста, за да създаде общ враг и да тушира бунтовете в партията си. Оповестените мерки на практика не са толкова строги. Доста по-очеваден бе начинът, по който се представят. Лейбъристкото правителство направи монументална грешка, като отвори пазара за присъединилите се през 2004 г. страни, написа Камерън. И добавя, че политическите му противници не са си взели поука от това, затова сега ще бъде отворен и пазарът за българи и румънци. След това обеща неговото правителство да спаси страната от нашествието. И този ход обаче не усмири бунтуващите се консерватори. Те обявиха, че мерките са недостатъчни.

Така Камерън изпадна почти в безизходица, а българите и румънците се превръщат в жертвено агне на проблемите на британската вътрешна политика. Крайните консерватори ще продължат да искат ограничения, премиерът вероятно ще продължи да се съобразява с тях, а дори да падне, имигрантите пак са в неизгодна позиция заради хаоса, който ще се създаде на Острова. Опитите за помирение пък се правят по доста балкански начин. Може пък това да откаже българите да емигрират на Острова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай