Калояновец да е обецата за БДЖ

Калояновец да е обецата за БДЖ | StandartNews.com

Само ниският жп трафик ни пази от повече ужасни катастрофи

Калояновец. Тежката жп катастрофа от 12 юли трябва вече да се е превърнала в обеца за ръководствата и на "Холдинг БДЖ", и на НК "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), а и на частните железопътни превозвачи. Защото какво друго е тя, ако не знак свише, че железницата ни се движи по наклон без никакви спирачки?!
Човешка грешка. Ако локомотивът и четирите вагона на бързия влак 8601 дерайлираха поради невнимание на втория машинист Христо Теляшев, то къде се крият причините за ежедневните грешки при управлението на влаковете, които, слава Богу, засега се разминават без жертви?

Въпрос, на който би трябвало да търсят отговор всеки ден на ставане и лягане изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" Християн Кръстев и генералният директор на НКЖИ Милчо Ламбрев.

Да - според записа на скоростомерната лента, свалена от локомотива "Шкода" на бързия влак 8601, композицията се е движила със скорост 110 км/час, когато е направен опит за намаляването й със спирачката, вследствие на което тя пада на 98 км/час. Късно! В този момент локомотивът навлиза в стрелката с радиус 300 метра, в която, според правилника за безопасност, максималната допустима скорост е 40 км/час.

Грешката наистина е човешка. А резултатът добре известен. Неизвестни засега остават човешките грешки, довели до приемането на две композиции на един и същи коловоз на гарите София, Мездра, Айтос, Карнобат и Троян само за седмица. Защото с Божията помощ не са довели до трагичен резултат.

Заради тях обаче ръководството на "Холдинг БДЖ" прави извънреден инструктаж и пуска "Тревожен бюлетин" до служителите още на 7-и юни, за да им изостри вниманието им, видно - без ефект.

След като посочените гари са с "развързани стрелки и сигнализация", значи всичко зависи от дежурния ръководител движение, т.е. - пак от човешкия фактор, който лятно време, по признанието на самия шеф на "Холдинг БДЖ" Християн Кръстев, традиционно "се отпуска".

А какво да правим ние, пътниците ?

Освен да се стягаме и да поемаме към автогарите!

То и без това влакове в движение не останаха.

Нали не е нормално да си купиш билет за влак до морето 20 дни предварително, за стигнеш до ада?
Защото човешките грешки в железницата ни не са само на машинистите и ръководителите движение. Човешки са грешките и на тези, които вземат пари, но не почистват вагоните, и на тези, които продължават да крадат дизелово гориво от локомотивите, и - на всички.

Ами ако днес с този безхаберен персонал на железницата интензивността на движението по жп мрежата беше като това през 1986 година? Ако влаковете возеха пак по стотина милиона пътници годишно вместо сегашните трийсетина? Ако профучаваха пак със средна скорост 86 км/час на всеки 10-15 минути по главните жп линии, вместо със сегашните 47 км/час на 3-4 часа - колко ли щяха да бъдат катастрофите днес и с какви ли размери? Страх ме е да помисля!

Следователно какво ни остава, освен да се радваме, че същият този човешки фактор прогони и товарите, и пътниците от влаковете? Затова в дерайлиралия бърз влак вместо 480 души за морето през юли са пътували едва 160!
Нима същият този човешки фактор в железницата не изпепели труповете и на онези 9 пътници край гара Червен бряг?! Не е ли пак той причината, който допусна по жп мрежата да пътуват и дерайлират вагони, пълни с въглища, без да са вписани в "Националния регистър на возилата" на ИА "Железопътна администрация", т.е. - в нарушение на изискванията за безопасност?

Явно човешките грешки в железниците не са една и две, нито са от днес и от вчера. Дано този път бъдат взети такива мерки срещу тях, че влаковете задълго да не присъстват в новините. И без това отдавна няма с какво да се похвалят!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай