Изборният туризъм превзе най-богатите и най-бедните райони

Изборният туризъм  превзе най-богатите и най-бедните райони  | StandartNews.com

Изборен туризъм ще има основно в най-богатите и най-бедните райони. Такива изводи могат да се направят от информационния бюлетин на "Прозрачност без граници" за предстоящия вот. В документа "Общини на прицел" изследователите правят извод, че натискът за много регистрации по настоящ адрес се случва в икономически развити райони, свързани с туризъм, търговия и логистика в близост до София. Другите общини с осезаем ръст на новите адресни регистрации са в региони, които са в икономическа безизходица и основният ресурс за икономическа активност е достъпът до природни ресурси като горски фонд, земеделски площи и т.н., основно в северозападната част на страната. Най-много промени в регистрациите по настоящ адрес са извършени в София област, Видин, Монтана, Хасково, Варна, Бургас, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик. От анализа на данните става ясно, че в местен мащаб се открояват тревожни тенденции, които показват висока степен на организираност на процеса по смяна на адресните регистрации в някои населени места. В 98 от общо 265 общини има отчетен десант от преселници. За различните общини увеличението варира от 2 до 23 пъти в сравнение с миналата година. В негативната класация "водещо" място заемат общините Грамада (Видинско) и Трекляно (Кюстендилско), където броят на новорегистрираните жители надвишава повече от 20 пъти тези за същия период на 2014 година. Между 10 и 15 пъти пък е скокът на пришълците в Борован, Бобошево, Макреш, Кресна и Горна Малина. Осем пъти повече граждани са регистрирани в Бойница, Ковачевци и Ружинци.

Посочените данни отразяват ясно очертана тенденция за мобилизиране на избиратели, което цели промяна в изборните резултати и превземане на институциите на местната власт чрез използване на привидно легитимни механизми.
Според анализа на "Прозрачност без граници", които са съпоставили данните от регистъра за гражданска регистрация, поддържан от ГРАО, и данните от последното преброяване на Националния статистически институт (2011 г.) в някои от общините броят на новорегистрираните жители надвишава повече от половината от хората с избирателни права."В тези общини е създаден потенциал за съществено въздействие върху изборните резултати, което може да предопредели избора на кметове и общински съветници, включително и да доведе до превземане на местната власт" от кандидати, които не разполагат с каквато и да било обществена подкрепа", предупреждават от организацията.

За да се противодейства на тенденцията, експертите препоръчват приемане на промени в Закона за гражданската регистрация, които предвиждат служебна отмяна на адресите, извършени в нарушение на нормативната уредба и налагане на санкции на длъжностните лица, които са извършили регистрация в нарушение на закона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай