Има разкол между синода и миряните

Доц. Дилян Николчев, преподавател в Богословския факултет на СУ

Има разкол между синода и миряните | StandartNews.com

Лично аз никак не съм изненадан от изказването на Николай Пловдивски, че има заговор срещу църквата. Това е персонална позиция на този фамозен наш митрополит. Той не търси истинската природа на проблемите в БПЦ.

Трябва да се обърне внимание на скандалите през всичките тези години - разсекретяване на досиета, заменки за имоти, обвинения в криминални престъпления, в купуване на гласове, убийства и т.н. Генезисът на проблема е много по-дълбок и не бихме могли да говорим за някакъв организиран заговор срещу църквата. Ако пък има такъв, той е по-скоро точно в тези лигатури, т.е. във връзките, които голяма част от членовете на Св. синод поддържат с видни оръжейници, свързани с ДС, връзки с видни олигарси и др.

Съществува огромно разделение вътре в самия Синод между владиците. Същият разкол е факт и между Синода и миряните. Това се видя най-добре в последните дни по повод настояването да бъде касиран изборът във Варна. И до какво се стигна в крайна сметка? До едно палиативно решение от страна на Св. синод. Подобен подход не води до благоприятен изход от ситуацията. Ако някой трябва да доказва дали са давани пари от страна на бачковския епископ Борис, това не трябва да бъде Св. синод. Разследване трябва да се прави от прокуратурата и ДАНС.

Ако нещо може да се изведе като полза от настояща ситуация, то ще е свързано със съставянето на списъците с достоизбираемите. Светият синод да се взира в лицето на всеки един от кандидатите и да следи дали отговарят на всички изисквания. Другата възможност е Синодът да продължава да действа, както е действал досега. Корените на владиците се крият именно в това тъмно минало, когато именно те са се издигали йерархически до митрополитските си катедри благодарение на сценарии, като този, който се разиграва в момента. С тази разлика, че тогава главно действащо лице е била ДС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай