И конкурентите вече хвалят "Стандарт"

И конкурентите вече хвалят "Стандарт" | StandartNews.com

Благодарим на "24 часа" за безплатната реклама, ще държим летвата високо

Когато сам се хвалиш, винаги е съмнително. Да те признае конкуренцията обаче си е повод за гордост.
Закъснял, но щедър подарък за 23-тия рожден ден ни направиха вчера колегите от "24 часа". Те публикуваха национално представително изследване за вестникарския пазар, поръчано от тях и направено от агенция "Прогрес консулт". За своя приятна изненада "Стандарт" откри в него цифри и факти, които са по-голям комплимент за нас, отколкото за конкуренцията.
"24 часа" е изборът на младите, добре образовани българи, гласи генералният извод на колегите, публикували изследването. Но числата имат тази особеност, че за разлика от думите не могат да бъдат скрити или изопачени в контекст.

Разбивката на читателската аудитория по образование обаче показва, че най-четени от висшистите са "Стандарт" и "Сега". Само за сравнение 48,2% от хората, които четат "Стандарт", са с висше образование, докато за "24 часа" са 41,8%. Нещо повече - "Стандарт" има 0 читатели с основно и по-ниско образование. И това не е от днес, ние си го знаем от години. Докато "24 часа" е по вкуса на цели 4,9% от неизбуталите и 8-и клас.

Анализът на аудиториите по възраст, социално положение и начин на достигане до всекидневниците също очертава интересен и доста по-различен читателски профил от обявения от колегите: "всеки втори читател на 24 часа е на възраст от 18 до 45 години". Безспорна истина е, че младите са в интернет. А по четене на вестник в нета абсолютен шампион в цялата преса е "Стандарт". 16,4 на сто от феновете му го прелистват онлайн.

Друг приятен за нас факт е, че "Стандарт" е предпочитан не просто от младите, а от образованите българи под 25 години. 3,6 на сто от читателите ни са учащи се, срещу 1,6% за "24 часа".

В групата на най-активните работещи българи (от 46 до 55 г.) също водим - 26,8. В тази категория влизат индустриалци, мениджъри, топчиновници, които са на водещи позиции в държавата. Затова е логично, че "Стандарт" се оказва предпочитан и от заможните и успели българи. Докато колегите от "24 часа" имат кръгла нула като процент читатели сред тези с доход над 2001 лв, при "Стандарт" те са 3,6%.

Но още по-важно е, че вестникът ни заедно със "Сега" е най-търсен от средната класа, хората с месечен доход от 501 до 1000 лв. Цели 42,9% от тази група са в аудиторията ни. Което обяснява защо в статистиката на конкуренцията сме номер 1 за държавните служители - 23,2%, и частните бизнесмени - 14,3.

Публикуваните данни показват, че на първо четене "Стандарт" има 2 процента повече (16,1) от "24 часа" в аудиторията над 65 г. Но по отношение на социалното си положение само 12,5% от тях се определят като пенсионери. Срещу 21,3% за "24 часа" Това показва, че част от хората над 65, които ни четат, също работят - имат свой бизнес или продължават да работят.
Когато често казваме, че "Стандарт" е семеен вестник, не лъжем. Потвърждава го и конкуренцията. 39,9 на сто от феновете на "Стандарт" казват, че го четат, но друг го купува. В тази група 24 часа има 21%.

Данните показват, че "Стандарт" не е вестник на жълтите павета. Многобройните дискусии в страната, които правим, явно ни печелят фенове в областните центрове и малките градове. Затова аудиторията ни е равномерно разпределена.
И накрая - колеги, сърдечно благодарим за безплатната реклама. Обещаваме ви, да не ви разочароваме и при следващото проучване. Ще държим летвата все така високо.

А колкото до пазарните дялове, които публикувахте по-рано - не е нужно да поръчвате изследвания. Просто попитайте вашата разпространителска фирма. Там работят безспорни професионалисти, познаващи в детайли пазара от години. Те ще ви кажат, че данните ви са остарели поне с петилетка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай