Гръцките банки дълго ще имат ограничения

Гръцките банки дълго  ще имат ограничения | StandartNews.com

Лъчезар Богданов,
икономист

Предишните условия към Гърция бяха свързани с това да бъдат отпуснати последните средства по предходната спасителна програма и тя евентуално да бъде удължена за някакъв кратък срок. Сега Ципрас иска нова спасителна програма от европейския механизъм за стабилност. Не става въпрос за довършване на някакви реформи, а за изцяло нова програма за следващите 3 години. Разликата е, че за да започнат официално преговори по нова програма и да бъде приета молбата на Гърция, се очаква гърците да свършат някои неща през следващите 2 дни. Освен, че има по-дългосрочни реформи, които трябва да се случат, има и неща, които трябва да се направят преди изобщо да се започне с преговорите и това е интересното. Изглежда, че Ципрас по-скоро търси рамо от опозицията, тоест широка подкрепа в парламента от различни партии - ПАСОК, Нова демокрация, То Потами. И има шанс да получи такава подкрепа за гласуване на тези промени в народното събрание. Междувременно изглежда, че няма да се отворят гръцките банки. Това е ясно. ЕЦБ отново запази тавана за програмата за ликвидна подкрепа, така че ще се чака сделка и изпълнение на тези условия.

Оттам ще се чака Гърция официално да влезе в процедура за нова спасителна програма и евентуално тогава ще се мисли за ликвидна подкрепа, която може да позволи на банките да отворят. Макар че моята прогноза е, че гръцките банки няма да могат да отворят в пълен порядък. Тоест, вероятно ще останат значителни ограничения за работата им по подобие на Кипър. Ако гръцките банки отворят при това недоверие и след като бяха затворени няколко седмици, има риск отново от трета банкова паника и преводи в чужбина. Веднъж като разсипеш финансовата си стабилност, след това тя много трудно се възстановява. Исландия вече 6 г. има ограничения и капиталови контроли наложени в страната - валутен контрол, няма пълна свобода на движение на капитали. И не е толкова лесно, защото всички биха искали да избягат. А за да избягат, това означава ЕЦБ на практика да финансира всяко евро оттеглено или преведено извън страната, което няма да е приемливо. Ще трябва да има възстановяване на доверието, стабилизиране на гръцкия дълг и едва тогава ще може да бъдат премахнати всички ограничения.

Но вероятно банките в Гърция ще бъдат ограничени спрямо това, което е към момента, след сключването на сделка. След като има сигнал от основните опозиционни партии в Гърция, че ще подкрепят промените, а никой няма интерес от тези избори, всички ще дадат подкрепа на Ципрас, за да прави той тези реформи. За да се запишат на него като позитив или негатив в бъдеще.

Ако са изпълнени всички тези предварителни условия в сряда, Гърция ще подаде искане за помощ и тогава ще започне процедурата за заем, в някои от страните се иска одобрение от техните парламенти за отпускане на такива спасителни програми. Това означава, че ще има гласуване в Австрия, Германия, Естония, които ще трябва до края на седмицата да одобрят това, което гърците са гласували в сряда. Така че от другия уикенд най-рано може да се очаква сделка. Трябва детайлно да се опишат какви ще са условията за помощта, какво ще се прави и случва, за да може после да има мониторинг дали Гърция изпълнява програмата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай