Неделя,

Гръцките банки дълго ще имат ограничения

От: Администратор -
2791
Гръцките банки дълго  ще имат ограничения
A
A
A

Лъчезар Богданов,
икономист

Предишните условия към Гърция бяха свързани с това да бъдат отпуснати последните средства по предходната спасителна програма и тя евентуално да бъде удължена за някакъв кратък срок. Сега Ципрас иска нова спасителна програма от европейския механизъм за стабилност. Не става въпрос за довършване на някакви реформи, а за изцяло нова програма за следващите 3 години. Разликата е, че за да започнат официално преговори по нова програма и да бъде приета молбата на Гърция, се очаква гърците да свършат някои неща през следващите 2 дни. Освен, че има по-дългосрочни реформи, които трябва да се случат, има и неща, които трябва да се направят преди изобщо да се започне с преговорите и това е интересното. Изглежда, че Ципрас по-скоро търси рамо от опозицията, тоест широка подкрепа в парламента от различни партии - ПАСОК, Нова демокрация, То Потами. И има шанс да получи такава подкрепа за гласуване на тези промени в народното събрание. Междувременно изглежда, че няма да се отворят гръцките банки. Това е ясно. ЕЦБ отново запази тавана за програмата за ликвидна подкрепа, така че ще се чака сделка и изпълнение на тези условия.

Оттам ще се чака Гърция официално да влезе в процедура за нова спасителна програма и евентуално тогава ще се мисли за ликвидна подкрепа, която може да позволи на банките да отворят. Макар че моята прогноза е, че гръцките банки няма да могат да отворят в пълен порядък. Тоест, вероятно ще останат значителни ограничения за работата им по подобие на Кипър. Ако гръцките банки отворят при това недоверие и след като бяха затворени няколко седмици, има риск отново от трета банкова паника и преводи в чужбина. Веднъж като разсипеш финансовата си стабилност, след това тя много трудно се възстановява. Исландия вече 6 г. има ограничения и капиталови контроли наложени в страната - валутен контрол, няма пълна свобода на движение на капитали. И не е толкова лесно, защото всички биха искали да избягат. А за да избягат, това означава ЕЦБ на практика да финансира всяко евро оттеглено или преведено извън страната, което няма да е приемливо. Ще трябва да има възстановяване на доверието, стабилизиране на гръцкия дълг и едва тогава ще може да бъдат премахнати всички ограничения.

Но вероятно банките в Гърция ще бъдат ограничени спрямо това, което е към момента, след сключването на сделка. След като има сигнал от основните опозиционни партии в Гърция, че ще подкрепят промените, а никой няма интерес от тези избори, всички ще дадат подкрепа на Ципрас, за да прави той тези реформи. За да се запишат на него като позитив или негатив в бъдеще.

Ако са изпълнени всички тези предварителни условия в сряда, Гърция ще подаде искане за помощ и тогава ще започне процедурата за заем, в някои от страните се иска одобрение от техните парламенти за отпускане на такива спасителни програми. Това означава, че ще има гласуване в Австрия, Германия, Естония, които ще трябва до края на седмицата да одобрят това, което гърците са гласували в сряда. Така че от другия уикенд най-рано може да се очаква сделка. Трябва детайлно да се опишат какви ще са условията за помощта, какво ще се прави и случва, за да може после да има мониторинг дали Гърция изпълнява програмата.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички