Героините от Рио срещу фолк дивите

Героините от Рио срещу фолк дивите  | StandartNews.com

Днес всички сме Елица, Мирела, Михаела, Ренета, Цветелина, Християна и Любомира. Усмихнатите лица на момичетата, които защитиха честта на България на олимпиадата в Рио, красят профилите ни в мрежата. Усмихват ни се от първите страници на вестници, сайтове. С тях започват и свършват новините по телевизиите. Нормално. Обичаме да се гордеем със спортните си успехи. Може и да са малко, но все пак ги има. Напук на черногледците, проблемите и т.н. Тези седем момичета ни върнаха вярата, че не сме изчезнали напълно и все още ни има на спортната карта. С увереност се сражаваха докрай, за да стигнат до заветните медали. Както казаха грациите ни,

биха се като лъвове до последен дъх

Затова и днес се радват на толкова симпатии. И утре ще бъде така, за по-нататък не гарантираме. Не говоря само за нас, журналистите, които ще бъдем затрупани с други новини. А за всички като нация. Снимките на седемте в профилите скоро ще бъдат сменени с други - на децата, от ваканцията, любимата група, партия и т.н. Ще се сетим да тях отново покрай някое и друго състезание. Четири от грациите ни ще се появяват, за да разказват за новия си живот. Без спорт, блясък и слава, защото гимнастиката е неблагодарен спорт. И там на 25 години си пенсионер. Ще заглъхнат и думите на майката на Мирела Ваня: Пращайте децата си да спортуват.

Просто не умеем да използваме добрия пример

Все търсим такъв, а когато го имаме - не му обръщаме внимание. Той бива потъпкан от нашумели лица от музиката, най-вече чалгата, скандални личности или пък стара спортна гордост, която малките не са гледали и няма как да ги запали. Затова и на тетрадките на учениците ще стоят фолк певици и герои от холивудски продукции с повече серии от латиносапунка, а не Мирела, Михаела, Елица, Християна, Ренета или Любомира. Едните се харчат, защото ни заливат с тях всеки ден. Коя с кой била, какво си купила. Въпрос на реклама и пиар. Справят се добре. А другите в това време ще се бъхтят в залата, ще тичат в дъжда, ще плачат от болка при поредната травма, ще се отказват при всеки неуспешен опит и после ще стискат зъби и пак ще се изправят срещу страховете си. И така всеки ден. Някой пак ще каже - какво ревете, вие медиите сте виновни, нали вие пишете за чалга, скандали и т.н. Не сме само ние. Всички сме. Крайно време е да го разберем. От онзи, който печата картички и календари с едрогърди сексбомби, до тези, големите, чиито реклами бълват от телевизията всеки ден. Защото сега е времето да изберем - добър пример или бавна смърт за родния спорт. Трудно е, но като не можем да решим сами, нека видим как го правят другите. Например унгарците. Там плувкинята Катинка Хосу, която направи шампионски хеттрик в Рио, не фигурира единствено на тоалетната хартия. Защото е големият пример за малките и унгарците са спокойни - децата им са в басейна. Защото искат да станат като нея. Две-три със сигурност. Утре ще станат и пет, че и шест. Вярно, ще има и отпаднали, но те пак ще продължат да спортуват. Защото така са научени. И ще се чудим защо едни са високи, уверени, а ние си броим болежките и се вайкаме колко сме затлъстели и затъпели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай