"Галъп": Балотажът може да обърне мача

"Галъп": Балотажът може да обърне мача | StandartNews.com

Цачева води с 4%, но на втори тур Радев има по-голям шанс

Евентуален балотаж между Цецка Цачева и Румен Радев е с непредсказуем финал. В момента обаче по-вероятно е кандидатът на ГЕРБ да претърпи загуба. Това сочат данните от национално представително изследване на „Галъп интернешънъл болкан" сред 998 души, проведено от 4 до 12 октомври. Методът на регистрация е „лице в лице". Изследването е възложено, финансирано и проведено като част от собствена изследователска програма и е представително за пълнолетното население, което трайно пребивава в страната.

Според резултатите при балотаж Радев-Цачева, генералът има по-голяма декларативна подкрепа от 29,6% срещу 26,4 % за шефката на парламента.

Данните отразяват хипотетична ситуация, затова могат да служат само като ориентир, застраховат се от "Галъп". Според тях на този етап е трудно предвидимо как ще агитират партиите за балотажа. От решаващо значение обаче ще бъде поведението на ДПС. Гласовете, които движението би следвало да може да мобилизира, са около 6% от всички имащи право на глас.

Иначе в момента Цецка Цачева води с 19,2% заявени електорални нагласи. На второ място е Румен Радев с 15,1% от всички имащи право на глас.

Следва Красимир Каракачанов (7,2%). Темите на обществото в момента са в синхрон с неговата кампания. Трудно е да се предвиди дали и какъв електорален „бонус" ще донесе обединението на трите субекта НФСБ, „Атака" и ВМРО.

С близки стойности от около 5% е заявената подкрепа за Трайчо Трайков, Ивайло Калфин и Веселин Марешки. В хода на кампанията ще се разбере точната подредба.

Предстои също да се установи дали и доколко появата на кандидатурата на Цачева мобилизира допълнително привърженици на Радев или Трайков, коментират от "Галъп".

Вотът за Марешки е трудно познаваема величина и би могъл да носи изненади.

Татяна Дончева също показва чувствителна подкрепа от 2,7% на база всички, имащи право на глас. Засега Пламен Орешарски не показва осезаеми резултати. Това обаче може да се промени, ако ДПС застане зад него. Тогава подредбата на кандидатите би могла да се промени.

Сред останалите кандидати засега не се открояват чувствителни дялове.

Към момента делът на онези, които ще отидат да гласуват, но ще изберат опцията „не подкрепям никого", е труден за определяне и може да бъде калкулиран на около 4% от всички имащи право на глас в България. Това обаче е хипотетична величина, уточняват социолозите.

Около една пета са пълнолетните българи, които нямат решение дали и как ще участват на изборите за президент, сред тях са и основната част от привържениците на ДПС. Около една десета от българите изрично заявяват, че няма да гласуват, но величината на реално негласувалите в крайна сметка, закономерно, ще бъде по-висока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай