Финансов омбудсман или измиване на ръцете

Опитваме се да пробутаме пред Европа номера "и вълкът сит, и агнето цяло"

Финансов омбудсман или измиване на ръцете | StandartNews.com

България е единствената страна в Европейския съюз, която още няма защита на хората, ползващи услуги на банките. Същото се отнася и за клиентите на застрахователи, лизингови и пенсионни дружества и пр. Въпреки че отдавна сме просрочили всички поставени от ЕС срокове да го направим. Затова е повече от похвално, че правителството си е поставило задачата да ни вкара в правия път и да се заеме най-после да направи нещо по въпроса. Идеята на управляващите е банките да понасят по-голям риск, когато техен клиент не може да изплаща ипотеката си, каза председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Йордан Цонев.

Обсъжда се още кой да поеме споровете между банките и техните клиенти, като депутатското предложение е това да бъде Комисията за защита на потребителите. Само ще припомня, че преди няколко години, когато се пишеше Законът за потребителския кредит, за да може да синхронизираме законодателството си с прословутата Директива 47 на ЕС, беше решено да не се вменяват на комисията такива задължения. Причина за това решение (впрочем доста разумно) беше фактът, че тя няма нужния капацитет и компетентност да поеме тези спорове. Какво обаче се е променило през последните години, та депутатите безалтернативно отново се спряха на държавното звено за арбитър при положение, че то нито е повишило компетентността си, нито в него са постъпили експерти с нужната квалификация. Преди време се обадих по телефона на комисията като редова гражданка, но оттам ми отговориха, че се занимават само със сигнали за изтекъл срок на годност. Напоследък след смяната на несменяемия Дамян Лазаров, който поне даваше от време на време интервюта по вестници и телевизии, нищо не се чува около дейността на тази комисия, нито добро, нито лошо - почти като за умрял. Не знам какво кара депутатите да го съживяват, след като е ясно, че за защита на потребителите на финансови услуги е необходима сериозна институция с много добре подготвени специалисти.

"Идеята е съставът й ( на комисията) да бъде разширен и тя да действа като финансов омбудсман", споделил шефът на Бюджетната комисия. Навсякъде по света в белите държави има такава защитна институция, някъде е в структурите на държавата, другаде е в неправителствения сектор, а най-често наистина е финансов омбудсман. В Германия например не е само един, а няколко. Доколкото знам, идеята на депутатите не е плод от обсъждания с когото и да било, имам предвид от тези, които се канят да защитават. Иначе разговори са водени с Асоциацията на банките в България и БНБ. Това е смешно - все едно да чакаш ценни идеи от вълка, как да защитаваш агнетата. След като ще се разширява съставът на КЗП, защо не се направи отделен специализиран орган от истински експерти, а не да се пришива поредната кръпка, само и само да кажем, че сме се съобразили с изискванията на Евросъюза. Да не забравяме, че съвсем скоро ще бъде приета и новата директива за защита на потребителите на ипотечни кредити, където материята е още по-сложна и там вече борбата ще бъде до кръв, тъй като става въпрос за дългосрочни заеми и за много повече пари.

Банките няма да се дадат без бой, неслучайно крайният срок директивата да влезе в Европарламента беше през октомври м.г. А до ден днешен все още не се чува нещо конкретно. В България обаче забавянето не се смята за нещо укорително, дори да е свързано с конвергенцията с Евросъюза. Но нека не се пришпорваме само, ако Европа ни гледа. Не е ли заслужил българският народ да има нормални закони, които да защитават него самия, а не само политиците да си измиват ръцете с ЕС. Когато през февруари протестиращите лепяха стикери "Вие сте следващите" по лъскавите офиси на банките, си помислих, че има надежда. Сега обаче все повече се разочаровам - днешните хиляди по жълтите павета не искат нищо друго, освен Орешарски да си ходи. Толкова ли няма какво да поискат конкретно за себе си, за да подобрят живота си на най-големите европейски бедняци?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай