"Естат": Марешки ще бъде изненадата на вота

"Естат": Марешки ще бъде изненадата на вота | StandartNews.com

Бизнесменът води с разлика в антисистемния вот, ще обере и наказателните гласове

Веселин Марешки ще бъде изненадващият играч в тазгодишните президентски избори. Това сочат най-новите проучвания на изборните резултати, публикувани от агенция "Естат". Единственият антисистемен участник в тазгодишната надпревара вече дели второ-трето място с подкрепения от БСП Румен Радев.

На въпрос "За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?", малко над 15% от попитаните са посочили съответно Веселин Марешки и Радев. Първото място е заето от кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, която има малко над 20%. Останалите участници в надпреварата не преминават 10% от избора на анкетираните.

Предприемачът първоначално беше считан за екзотична кандидатура, но тезите му за картел при формирането на цените на горивата се оказаха интересни за българските граждани, коментират от "Естат". Импулс за това даде и обявеното преди дни от Комисията за защита на конкуренцията картелно споразумение между 6 вериги бензиностанции, въпреки че специалистите го считат именно за контраудар от страна на управляващите. В действието на КЗК анализаторите виждат опит на партията на Бойко Борисов да изземе основната теза на Марешки.

Наказателният вот ще бъде изцяло в полза на варненеца, сочат отговорите на друг въпрос "За кого бихте гласували, ако ще упражните протестен вот?". Антисистемният играч Марешки е категоричен носител на промяната според избирателите и ще получи над 24% от доверието на избирателите, които ще гласуват символично против управляващите. Тук разликата е убийствена в негова полза, като вторият Румен Радев има едва 14% добро отношение сред анкетираните граждани. Следващият в подреждането Светльо Витков, който обаче остана извън бюлетината, има под 10%.

Марешки ще бъде безспорната изненада на тези избори, анализират социолозите. Все още не е ясно доколко висок ще е отрицателният вот, за да се определи колко голямо парче от изборната "баница" ще отхапе варненският бизнесмен. Задължителното гласуване и все повечето недоволни от властта обаче обещават интересна битка, а този, който овладее негативния вот, ще бъде с реални шансове за окончателна победа, анализират от "Естат".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай