Един призрак броди в парламента

Един призрак броди в парламента | StandartNews.com

За предсрочен вот винаги ще се говори, но едва ли ще се случи

Живко Георгиев, социолог

Резултатите от евровота поставиха въпроса за промяна на политическата реалност в България и съответно за съдбата на кабинета и Народното събрание. Или казано направо - за предсрочни парламентарни избори. Като изход от създалата се ситуация са еднакво възможни и двата варианта - както запазване на статуквото, така и предсрочен вот. Призиви за оставка на кабината се носят сега от всякъде. Но тя е възможна единствено, ако това се направи от сега представените в парламента партии. Моето усещане е, че такава подкрепа за кабинета може да бъде осигурена. Разбира се, с цената на определени персонални промени и рокади в правителството, за каквито вече намекна и премиерът Орешарски. И което е по-важно, правителството може да си осигури парламентарната подкрепа, ако се възвърне и се съсредоточи върху първоначалните си социални приоритети, обявени преди една година. Ако този вариант не проработи, очевидно ще се отиде към предсрочни избори.

Но кога точно, никой не може да каже

Имаме още три години време, през което ще се поставя непрекъснато въпросът за тях. Казано образно, призракът на предсрочния вот ще се явява непрекъснато пред сегашните министри и депутати. Но ако тези искания не са подкрепени с реални факти, те наистина ще си останат като някакъв призрак, който ще се появява ту през тази есен, ту през следващата пролет и така нататък във времето.

Това са възможностите при сегашната ситуация, а политиката, както се казва, е изкуство на възможното. Ако се изходи чисто логически какво трябва да се случи и кое е доброто за България, може да се каже, че по принцип не е лоша идея да има предсрочни избори. Разбира се, без да се визира някакъв конкретен срок и дата. Но аз не смятам, че следващият парламент ще бъде по-качествен. Разбира се, ще има разлики, ще бъде по-шарен, ще се получи някаква нова конфигурация. Но това също няма да бъде гаранция, че той ще може да излъчи стабилно мнозинство и съответно правителство. С една дума, перспективата не е особено вдъхновяваща. Ако интуицията ми подсказваше, че следващото народно събрание ще бъде крачка напред в развитието на българския парламентаризъм, щях да бъда по-категорично настроен в полза на едни предсрочни избори. Нищо обаче не говори в тази насока. Всъщност от парламентарно представените сега партии

единствено ГЕРБ има интерес да се яви отново пред урните

"Атака" в никакъв случай не би рискувала подобен тест, така че по-вероятно е да крепи парламента. ДПС няма проблеми с електората си, но също няма особен интерес от едни предсрочни избори, защото не е сигурно, че ще има същата тежест при доста реалната поне засега възможност да се появи нов парламентарен балансьор в лицето на ББЦ. А БСП най-малко пък има интерес от подобни избори, защото може да загуби и сегашния си брой мандати. Евровотът извади на бял свят по най-недвусмислен начин задълбочаващата се криза в столетницата, израз на което са подадените гласове за АБВ и Българска левица.

Така че за предсрочни избори ще се говори и след местните избори догодина и след президентските през 2016 година. Но дали и кога ще се случат, никой засега не може да каже със сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай