Двойно прегряване запали Румъния

Двойно прегряване запали Румъния | StandartNews.com

Поне две поуки за Нинова от икономическия модел на съпартийката й в Букурещ

"Вижте ги румънците какво направиха, в България толкова хора могат да се съберат само на концерт на фолк звезда!". Това са най-честите коментари в социалните мрежи за кървавия съботен стохиляден митинг в Букурещ, който прати в болница близо 400 протестанти и 35 жандармеристи. И независимо, че протестите на площад "Виктория" са запазена марка вече всеки месец, този път митингът изуми света с агресията на жандармерията и безпрецедентните насилствени мерки срещу мирните граждани. Осъждането на полицейската репресия от страна на високорейтинговия президент Клаус Йоханис даде криле за митинги до дупка, а изходът от тях е трудно предвидим.
Слоганът на сегашния протест "Справедливост, а не корупция" не е нов, различни са организаторите. Този път това са румънските емигранти в Европа и Америка, които за разлика от нашите, освен че са много повече, са и потомци и на миграционната вълна веднага след края на Втората световна война. Техните родители бяха сред най-дейните участници в историческия митинг преди близо 30 години, когато

на същия този площад на победата бе свален диктаторът Николае Чаушевску

20 искания скандираха протестиращите в събота. Политическите не са изненада. Протестиращите са гневни на корупцията и факта, че сред управляващите продължават да надничат имената на редица обвиняеми и дори осъдени за злоупотреби. Затова се искат нови избори, електронно гласуване и нов парламент, в който една трета от новите депутати да са избрани от емигрантската квота. Ако това се случи, ще е абсолютен пробив в европейската парламентарна система и може да бъде последвано и в други европейски държави с бързо нарастваща диаспора зад граница. Каквато, между впрочем, се очертава и за България. Сред надписите на плакатите в Букурещ изпъкваше и добре познатия в у нас "Корупцията убива", което може и да е чиста случайност. Но пък няма нищо случайно във факта, че протестите са наказателен вот за социалдемократите в Румъния. И то поредния.
"У нас е така - избираме си комунисти, после идва революция, след това пак си избираме комунисти, после пак идва революция", обясняваше един от организаторите на протеста в събота. Повече от ясно е, че мечтата на премиера Виорика Дънчила да довърши мандата и да управлява 3 години изглежда малко вероятна след съботните кървави вълнения.
По скоро тя ще последва съдбата на двамата си предшественици Михай Тудосе и Сорин Гриндяну и ще затвърди традицията в последните години

кабинетът да си отива на всеки 6-8 месеца

Ако това се случи, ще се отрази на стабилността не само на северната ни съседка, но и на евроизборите. Защото в предизборната надпревара социалистите без съмнение ще бъдат нападнати от опонентите си в Европарламента за липса на политическа и икономическа стабилност в държава от общността след управление на неин партиен лидер. Още повече, че сегашната министър-председателка е бивш евродепутат. А най-вече защото става дума за Румъния. Страната, която миналата година направи шести в света икономически ръст от 7%, изпреварвайки дори Китай. Как от икономическото чудо за 2017 година тази държава за броени месеци стигна до многохиляден протест с искания за развитие на икономиката и предприемачеството ? И как дни след като кабинетът обяви, че планира двойно увеличение на държавните пенсии, протестиращите поискаха нова пенсионна реформа?
Отговорът е - прегряване. И в политически, и в икономически смисъл. Румънската икономика се изстреля благодарение на два основни пункта в програмата на социалдемократите - ниски данъци и бързо увеличаване на възнагражданенията в публичния сектор. Последва потребителския бум и рекордните 8,8 % ръст за третото тримесечие на 2017 г. Икономистите обаче от дълго време предупреждават, че този ръст ще е временен, защото крие големи рискове за Букурещ, свързани с раздуване на инфлацията, на търговския дефицит, поевтиняването на валутата и увеличение на дълговите показатели. Последните макроикономически данни за Румъния показват, че властите не са успели да предотвратят никоя от тези опасности. Вдигането на заплатите и свалянето на данъците е довело до инфлация над 4 %, най-голямото обезценяване на национална валута в бившия соцлагер, увеличаване на дефицита по външнотърговското салдо с 2,7 млрд. евро и най-важното - нарастване на външния дълг със 65 на сто спрямо 2016 г. Ревизия на очакванията за тазгодишния ръст на икономиката се правят всеки месец, но по всичко изглежда, че той няма да надхвърли 4 %. Според законите на икономиката това означава рязко обръщане на позитивната тенденция и възможност за влизане в криза още след 2-3 години.
Независимо дали Румъния ще успее да смени не сработилия си икономически модел и да обърне тренда нагоре, остават поуките за България. Защото по всичко личи, че тази година ние ще сме лидер по ръст на икономиката, а оттам и по европейски интерес. За разлика от румънците, българският кабинет успя да направи ръста устойчив без да помпа голяма инфлация, без дефицит и без нарастване на дълга. Инфраструктурните проекти са големият ни плюс пред Румъния. Едва сега съседите ни обещават да направят 350 км магистрали и жп линии до 2020 г. Голямото предизвикателство у нас ще бъде бюджетът за догодина и доколко кабинетът ще устои на всевъзможните искания за завишени социални разходи. БСП също не трябва да забравя, че исканията за бърэо вдигане на заплатите в публичния сектор, увеличаването на пенсиите и свалянето на данъците е равнозначно на по-голям електорат, но и на румънски модел. Който, както се оказа, води до улични боеве и бели автобуси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай