Двете страни на провокацията

Двете страни на провокацията | StandartNews.com

Адвокат Незрет Бабучев

Преди всичко бих искал да изкажа моите съболезнования към семействата на всички загинали в Париж. Много важно е да се отбележи, че това е изключително добре измислен терористичен акт. Това не е случайно, еднократно деяние на индивидуалисти. От друга страна, този атентат повдига един много важен въпрос, а именно - докъде се разпростира свободата на словото и докъде може да се накърнява честта и достойнството на хората, включително и техните религиозни чувства. "Шарли Ебдо" е публикувало карикатури не само на пророка Мохамед, но и на папа Франциск, както и на кардинала на Париж, както и срещу президента на Франция Саркози, затова, че е евреин. Това сатирично издание няма никаква елементарна, морална журналистическа етика и за щастие от "Ню Йорк Таймс" и други престижни американски издания се дистанцираха по категоричен начин от този тип сатира. В този аспект това е една много сериозна дискусия, от която българската общественост следва да си направи изводите. За щастие, българските медии не са използвали никога религиозни персонажи за пропаганда, за да накърняват религиозните чувства на общностите в България. А това е много важен момент, поне за мен. Всяка провокация, която цели умишлена дестабилизация и противопоставяне между двете основни религиозни общности, е неприемлива и недопустима. В нормално общество би следвало да се заведе граждански иск за обида. Това е един цивилизован подход.

Много добре е известно какви са терористите, извършили този грозен атентат, къде са били, къде са членували. Френските служби са знаели много добре за какво става въпрос, а и фактът, че комисарят Елрик Фред, работещ по делото, се е самоубил, поставя под въпрос много неща. Защото явно "свободата на словото" не важи за всички. Аз дълбоко се съмнявам, че този комисар се е самоубил. Според мен той е истинската жертва на този грозен акт, както и убитата полицайка.
В момента сме на прага на безпрецедентна медийна и икономическа война в Европа, която потъпква всички морални принципи и норми и на свободата, и на словото.

Добрата новина е, че болшинството граждани са добре осведомени и не се поддават на подобен род провокации. Факт е, че в Дрезден има тристахиляден протест против ислямофобията, което говори за високата гражданска култура на средния европеец. Това ме навежда на мисълта, че тази провокация няма да постигне своите цели. Защото целта е една разделителна линия, дестабилизация, от която губят всички. Няма лошо да има сатира, но трябва много да се внимава, да не се засягат религиозните чувства. Що се касае до българските мюсюлмани, те имат огромен проблем от икономически и правен характер, а не от религиозен и етнически. Хората в моя роден край се интересуват само от това, че изкупната цена на тютюна е много ниска, че няма реакция от страна на държавата, и въобще не се интересуват от това, че във Франция някакво списание публикувало нещо си. За финал бих казал, че дълбоко осъждам както престъпниците, извършили този нечовешки вандалски акт, така и тези, които си позволяват действия в противоречия с всякакви християнски и мюсюлмански морални норми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай