Доходите няма да скочат рязко в близките 2-3 г.

Доходите няма да скочат рязко в близките 2-3 г. | StandartNews.com

Как фирми джуджета да
плащат високи заплати?

Иван Нейков,
председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър

Кризата в българските домакинства не си е отишла. Точно към този извод насочват данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, според които под линията на бедност от 295 лв. живеят повече от 2 460 000 българи. Може би на макрониво и при големи предприятия това да не е валидно, но голяма част от българите все още живеят в условията на криза. И прекалено голяма част от доходите им отиват за храна и издръжка на дома. Именно това са индикаторите - когато повече от половината от парите ни отиват за тези разходи.

Има една теза, че цените в България са на европейско ниво. Изследванията сочат малко по-различна картина. Без да изключвам, че има отделни стоки, които наистина са на равнището на тези в богатия Запад - в Германия, във Франция примерно. Заявявам, че т.нар. средни ценови нива са с 40-50% по-ниски, отколкото в посочените страни. Макар че доходите им са в пъти над нашите. Това съвсем не означава, че е забогатял българинът. Бих препоръчал - не гледайте със завист на юг, към Гърция. В България, за жалост, винаги е действал принципът: по-добре е там, където аз не съм. От тази гледна точка не е сега моментът да завиждаме на гърците. Те започнаха да пият горчивата чаша и, за съжаление, ще я пият поне още 10 г. Ситуацията при тях отвън сигурно изглежда много по-добре, отколкото отвътре.

От друга страна, не е коректно към хората да се твърди, че заплата от 340 лв. не е ниска, както заяви българският вицепремиер Меглена Кунева. Според анализите ни гражданинът у нас е разумен и скромен в своите очаквания. Преобладаващата част от населението смята, че за да живее един човек нормално в България, му трябва заплата между 800-1000 лв., което е разумна претенция. Има компании у нас, които дават високи заплати, но в тях работят не повече от 1-2% от българите. Вярно, че статистиката отчита, че средната работна заплата е около 800-880 лв. Но винаги трябва да се отнасяме с известни резерви към такива данни, защото отчитат само парите на работещите. В тях няма сведения за стотиците хиляди безработни. И ако техните нулеви доходи съберем с доходите на всички останали, изведнъж ще установим, че средните ни приходи са доста под 500 лв. Затова има усещане в обществото, че нещата не вървят.

Защото една голяма част от хората си осигуряват пари само за храна и издръжка на дома. И нищо друго не могат да си позволят!

Докога така? Единият от отговорите е: докато нашата икономика започне да става конкурентоспособна не на базата на ниските заплати, а на основата на качествената продукция. Днес имаме икономика, в която над 93% от предприятията са с по-малко от 9 работници. Което означава, че у нас преобладават микропредприятията. А искаме точно те да генерират високи заплати. Няма как да стане. Практиката показва, че микропредприятията не могат да плащат заплати над средните. Така че имаме обективен проблем, който препятства бързото нарастване на доходите.

Това може да стане само в средните и в големите предприятия, които имат уменията и шанса за износ. Микропредприятията правят по изключение износ и основно работят за вътрешния пазар. А когато вътрешният пазар няма покупателна способност, заради ниски доходи, няма как компаниите джуджета да реализират продукцията си в такива размери, че да вдигнат рязко заплатите. Проблемът е в модела на икономиката ни. Ако той се промени по посока на окрупняване, на нарастване на мащаба на фирмите у нас, едва тогава можем да чакаме и по-високи заплати. Което означава, че до 2-3 г. това няма как да се случи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай