До Дамаск и назад

Идеята да преговаряме с Асад за бежанците е безумна

До Дамаск и назад | StandartNews.com

Наблюдателите прибързано се зарадваха, че този път Консултативният съвет по национална сигурност при президента не се е разпаднал със скандал. Повод за допълнително ликуване даде и фактът, че първите мъже в държавата най-накрая успяха да обсъдят проблемите на деня - войните в Близкия изток и бежанския поток, политическите протести и икономическата криза. Доживяхме да видим и съгласувана позиция на КСНС, а също и проницателен, макар и леко мъгляв, доклад на ДАНС. И накрая от заседанието взе, че излезе Волен Сидеров и огласи с тържествен тон една озадачаваща идея. Старейшините на племето решили да проводят делегация до Башар Асад, която да обсъжда бизнес проекти и положението на бежанците.
"Смятам, че се изкривява информацията за Сирия и че законовото управление на Сирия е в ръцете на президента Асад, което се представя като някакво узурпаторско управление", скара се на медиите лидерът на "Атака". По-късно се оказа, че самият Сидеров няма да лети за Дамаск, но в делегацията ще участват негови депутати и групата ще бъде водена от шефа на дружеството за приятелство с арабската страна Страхил Ангелов. Червеният депутат също не видя нищо нередно в готвената тридневна визита.
"Коя международна общност? Знаете ли позицията на Китай, на Индия, на Русия и други - това е 2/3 от международната общност", отвърна Ангелов на въпрос не се ли притеснява от международната изолация на режима на Асад. Официално се промъкна информация, че българската делегация ще постави пред сирийския диктатор въпроса за връщането на част от бежанците.
За да се роди подобна екзотична идея - "Да решим

проблема с ксенофобските настроения

срещу бежанците, като ги изпратим обратно", очевидно на заседанието на КСНС обилно са сервирали спиртни напитки. Най-малкото все някой от присъстващите би трябвало да е чел Конвенцията за бежанците на ООН, чиито член 33 гласи: "Никоя държава няма по какъвто и да е начин да експулсира или връща бежанец до границата на територията, където са били застрашени животът или свободата му по причина на неговата раса, религия, националност, принадлежност към дадена социална група или политически възгледи".
Същото е постановено и в Европейската конвенция и в редица международни документи, по които България е страна. Никога досега не се е случвало, когато някой клетник без документи от воюваща страна стъпи на наша територия, българската държава да иска допълнително информация за него от собственото му правителство. Това е все едно през 1941 г. някой да тръгне да връща на Хитлер

бягащите от нацистка Германия евреи.

Едва ли и европейските партньори ще посрещнат с отворени обятия подобна оригинална инициатива - да връщаш хора в касапницата при диктатора от когото бягат. Втората идея - България да участва във възстановяването на Сирия, изглежда още по-нелепа в този момент. Над две години и половина в Леванта се води най-жестоката война на планетата с 115 000 убити и 2,2 милиона бежанци в съседните страни. По нищо не личи, че конфликтът ще приключи в близките години, а непрекъснатото включване на нови играчи - "Хизбула", ирански командоси, джихадистки групировки и наемници на сунитските кралства, говори, че той неминуемо ще се разширява. Мнозина експерти предвиждат разширяването на войната към Ливан и дори към Йордания, както и растяща ескалация на сунитско-шиитския фронт.
Докато бомбардировките и кланетата не спират, българските майстори-строители няма да имат възможността да строят спокойно. Важно е да се отбележи, че режимът на Башар Асад е поставен под карантина от международната общност и едва ли ще бъде редно да се

поливат с шампанско и хайвер сделките

с него. Да не говорим, че партньорите ни от НАТО ще бъдат силно озадачени от парламентарно-търговската совалка в страна, която от години стои на мушката им и неизменно се счита за част от "оста на злото". Без да е единствен, Асад е главен виновник за разрушенията и масовата смърт в страната.
Затова и участниците в КСНС, които в състояние на афект са подкрепили тази авантюра, би трябвало добре да премислят още веднъж кой български пратеник да проводят в Дамаск и с какви предложения. Фантасмагорията с връщането на бежанците в Сирия не е възможна за реализация, а само ще ни направи за смях пред света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай