Да се насадиш на чужди скали

Да се насадиш на чужди скали | StandartNews.com
Първата новогодишна реч на президента Росен Плевнелиев предизвика разнопосочни коментари. След като публикува мнението на политическия имиджмейкър Нидал Алгафари Стандарт Нюз ви предлага гледните точки на блогъра Иван Стамболов - Сула и тв журналиста Асен Григоров.
--------

Пиарите сътвориха професор Дъмбълдор

Иван Стамболов - Сула

Прекрасно е, че много хора миналата нощ са гледали телевизия, вместо да си пият ракията и да си ядат прасето. Браво! Това говори за висока комуникационна култура и за нестихващ интерес към официалните изяви на институциите. Правя това заключение, защото днес навсякъде се занимават с речта на президента. Толкова активно се занимават, че чак ми стана интересно и се запознах с нея, защото, признавам, бях пропуснал да я изслушам на живо, зает с други упадъчни занимания. Будното обществено мнение е скандализирано от това, че при думите на г-н Плевнелиев за красотата на българската природа, режисьорът ги илюстрирал с популярна снимка на Скалистите планини в Колорадо, където, между другото, се развива голяма част от действието в забележителния роман на Айн Ранд "Атлас повдигна рамене". Представяте ли си? Първо се появява Царевец, а после - Скалистите планини. Гаф! Страшен гаф!

Хубаво, де! Гаф е. Наистина е гаф. Но нали не мислите, че президентът сам си е подбирал картинките от интернет, с които да се илюстрират мъдрите слова на речта му? Не го е направил, както и не си е избрал сам мизансцена, на който да се появи и да заприлича на професор Дъмбълдор в някоя приказна история за Хари Потър. Ако президентът има грях или заслуга за речта си, то според мен те нямат нищо общо с картинките, които някой е подлагал под думите му. Грехът за това е на пиарите на ГЕРБ, които очевидно продължават да се грижат и за президента си. Грехът на президента пък е, че поне веднъж годишно би могъл да се опита сам да си напише изказването и да се поинтересува как ще му го режисират.

Иначе е много прав, като припомня на хората значението на обективните морални ценности. Ако нямаш обективни критерии за добро и зло, нищо не може да те спаси - поне така мисля аз. Ние сме като балерини. Когато балерината се върти, погледът й винаги трябва да бъде закован в една и съща точка. Иначе ще падне. Тази точка са нашите морални ценности, те са извън нас и не зависят от никаква обществена договорка. Ако президентът искрено вярва в определящото значение на нравствените ценности, печели аплодисментите ми. Между другото, не помня дали в речта си президентът каза нещо за позицията си по тъй драстично променената външна политика на България спрямо Македония. Ако не е казал - голям пропуск от негова страна. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Счупи дървената политическа маниерност

Асен Григоров

Понеже историята с новогодишната реч на президента прераства в истерия, да споделя мнението си и аз, при това съвсем професионално.

1. Отличен избор на място (Народната библиотека, а не "домашна обстановка", както им се привижда на някои, не знам в какви домове са расли:). Мястото е политически неутрално, носи голяма историческа и национална тежест и смисъл, по нищо не прилича на синкавото перде, пред което се мусеше Първанов.

2. Съдържанието на речта беше конкретно и актуално, близко до темите, които всички обсъждахме през годината, прочетено спокойно, и без дървената "политическа" маниерност и лексика, на която сме свикнали.

3. Илюстративното "покритие" с кадри е малко спорно, но бих го оценил по-положително, ако беше реализирано добре. Фонът и графичната рамка не бяха на ниво, но за това президентът няма никаква вина.

4. Плевнелиев беше буквално "пленен" от аутокю-то (машина, на която вижда текста си), и екипът му трябваше да поработи повече с него.

5. Нямаше да обсъждаме всичко това, ако бяхме видели поредната тъпа, претенциозна и нищо незначеща реч. Поздравления за смелостта на Президента и екипа му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай