Да се давиш на инат

Да се давиш на инат | StandartNews.com

Глоба за всеки бабаит, който се хвърли в морето при червен флаг въвеждат спасителите по родното Черноморие. Това предлагат родните спасители, за да се намали броят на удавниците. Което още веднъж потвърждава тъжния стар афоризъм, че българинът се плаши само от бой, глоба и течение.

А за да стигне до тази драстична мярка е прословутият български инат, направил впечатление още преди век и половина на унгарския пътешественик Феликс Каниц.

Причината за подобно поведение навярно се крие донякъде и в петте века османско робство, когато е било просто задължително да се прави всичко напук на чуждоземния поробител.

И въпреки че вече шест поколения българинът живее в своя държава, явно старите гени не умират лесно.
А става още по-страшно, когато този прословут инат се комбинира с не по-малко прословутия балкански бабаитлък."Я бе, они че ми кажат!" отсича шопът, а да му подражават са склонни повечето ни сънародници. Нашенецът има лошия навик да пресича на червено, да натиска газта и да фучи с двойно по-голяма от разрешената скорост, а на морето да се хвърля във вълните при вдигнат червен флаг. А през зимата тръгва по маратонки в планината срещу развихрилата се снежна буря - пак напук на предупрежденията на синоптиците.
Преди години британските вестници описаха как една дама на почетна възраст висяла цели два часа пред "зебрата" на празна улица. Защото светофарът бил дал накъсо и греел само в червено.

Това, разбира се, е другата крайност. Въпреки че може би именно благодарение и на дисциплината си, англичаните са създали своята империя. Така че не е лошо да си надвием балканските навици. Защото много обичаме да се бием в гърдите, че сме европейци, но все забравяме, че Европа е континент на правилата.

А и по принцип с инат и бабаитлък далеч не се стига. Най-много до национална катастрофа, както стана преди точно един век.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай