Да гласуваш за Кумчо Вълчо

Вече е по-лесно да пазаруваш студенти вместо роми за вота

Да гласуваш за Кумчо Вълчо | StandartNews.com

Преди няма и месец "Арена Армеец" показа на целокупния български народ що е това български студент. Оказа се - превалила шейсетте селска жена с шамия, ром от Факултето, младежи с яки вратове, изглеждащи така, сякаш запълват времето между две мелета. И шепа момичета и момчета с озадачен вид, сякаш чакаха някой да им каже какво още трябва да свършат. Пред всички тях - Стоичков, наставляващ да не му маскарят името и обещаващ да им отвори врати, които друг не иска дори да им открехне. Е, месец по-късно вратите се отвориха. И се оказа, че не водят към учението. Или поне не това в университета.
Широко отворено за тях се оказа всъщност училището по изборни манипулации - при това гротесково грозни и груби, подобно на галошите, които партиите навремето раздаваха по избори. Преди вота - един, като пуснеш бюлетината - можеш да си вземеш и другия. При това и реториката на "семинара", обучаващ млади хора как да пазаруват гласове, се оказа горе-долу същата - "Всеки чепик, който носи 30 лева, е изваден на масата. Въпрос на подход е да го заковеш".
Въпросната инструкция е запечатана в кадри на родна телевизия, присъствала на мероприятието, макар и със скрита камера. А когато камерата не е на показ, вдъхновените студентски декламации за "нови и неопетнени лица", които младите хора щели да докарат в политиката на мястото на "старите муцуни", бива заменена с парола "Ще гласувам за Кумчо Вълчо".
И с 30 сребърника за всеки глас
който "момичетата на късмета" от "Орлов мост" докарат до урните. "Нежната студентска революция", чиито амбиции уж бяха да обедини улицата и да закара чисти и политически необременени имена в парламента, твърде бързо мутира. При това в нещо дълбоко съмнително, с чийто лош привкус още дълго ще свикваме, дори и никой да не пусне бюлетината за "Кумчо Вълчо". Мутира във фарс, в който със студентите бе заиграно по най-долен начин, а самите те се оказаха употребени безскрупулно от знайни и незнайни любители на "червени шапчици" с все още не съвсем ясна цел. И ако те самите не усещат в какво са въвлечени, толкова по-зле за тях. Младите хора се оказаха потопени директно в мътната вода на изтичащите протести, след която остава само тинята. Какво следва - да търчат по ромските махали да раздават чепици? Да организират безплатен транспорт и концерт с бира, кебапчета и маанета в зала, която някой друг им е наел и платил? Както някой им плаща всички зали дотук, не защото се радва на преливащия младежки ентусиазъм. Ако съдим по това, че в предизборното пазаруване вече се включва потенциалният елит на нацията, то нещата в държавата вече са слезли много ниско. Всъщност цялата сага със "Стоичковите студенти" и техния "Орлов мост"
започва да прилича на Алеков фейлетон
А ако съдим по това, че част от действащите лица идват от свищовския университет, Щастливеца ненапразно е написал "По изборите в Свищов". Може да се случи навсякъде - и в Етрополе, и в Дебелт, и в други знайни и незнайни паланки, на които депутати с интереси в бизнеса са сложили ръка. Тъжното е, че от подобни пазарлъци напоследък е паднал дори и смокиновият лист - след като всички признават, че избори се купуват, защо и ние да не напазаруваме някой и друг "висящ депутат"? Преди го правехме сред циганите, сега сред студентите - но успехът е един и същ. Както и циганията. Винаги ще има кой да продаде гласа си на Кумчо Вълчо - поне докато не дойде горският.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай