Бежанците като далавера

Ако парите за тях са прахосани и източени, как ще изпросим още помощ от Европа

Бежанците като далавера | StandartNews.com

"Европо, дай ни пари за бежанците!" Този рефрен подхвана целият политически хор - леви, десни, центристи, атакисти и обикновени плямпала. Включиха се и евродепутатите, тон даде и еврокомисарят по бедствията и Кристалина Георгиева. Разбира се, дори и бебето знае, че трябва да заплаче, за да го нахрани майка му. Хубаво е обаче да не се надуват излишни балони относно европейската щедрост. От години залетите с десетки хиляди бежанци т.нар. държави от първа линия - Гърция, Франция, Италия, Малта и Испания отправят призиви към Брюксел за солидарност. Те настояват богатите северни страни, които относително са по-защитени от имигрантското цунами, да проявят щедрост и да поемат част от човешкото бреме. Време е да си го признаем - богатите страни от ЕС се задъхват от прилива на чужденци и се чудят по какъв завоалиран начин да торпилират един от основополагащите принципи на Общността - правото на свободно придвижване.

Европейската комисия е склонна да отпуска по някое и друго евро, но помощите са далеч под разходите на правителствата, намиращи се под засилен имигрантски натиск. Например съседна Гърция има харчове за около половин милиард евро годишно /заедно със здравната помощ/ за имигрантите, но получи едва 187 млн. евро. В същото време никой не изявява особено желание да приюти намиращите се край Бяло море бежанци.
Другият и по-важен момент е, че когато България иска помощ от Брюксел, трябва да докаже уменията си да борави коректно с парите на собствените си данъкоплатци, а също и с тези на европейските. В тази посока има много

да се учим да не крадем и да не прахосваме

от целевите средства. Наскоро вътрешният министър Цветлин Йовчев се оплака, че миналият кабинет на ГЕРБ е отпуснал и профукал 200 000 лв. за устройване на бежански лагер в Харманли. При проверката се оказало, че има налице само една буренясала поляна, която екипи на "Гражданска защита" и МВР са разчистили.
Вчера столичен всекидневник съобщи, че "Гея - Дек" ЕООД без конкурс е прибрала 565 хиляди лева за ремонт на бежанските центрове във "Враждебна" и "Военна рампа". В същото време след отчетения на хартия ремонт общежитията приличат на бомбардирани коптори, в които са принудени да живеят над 1000 души.
Очевидно е, че и правителството на Борисов, и това на Орешарски са допуснали някакси отпуснатите пари да бъдат отклонени в /не/известна посока, което силно влошава хуманитарната обстановка с клетниците, бягащи от войните в Близкия изток. Да не говорим, че докато бившите и сегашните управници се сочат с пръст, вайкат се и надигат глас към небето, притокът от нелегални имигранти няма да спре от самосебе си. Напротив, войната в Сирия е далеч от своя край и е сигурно, че все повече бежанци ще преминават напълно отворената турско-българска граница.
Идва зима и тези хора

трябва да бъдат подслонени някъде и нахранени

За целта изпълнителната власт трябва да се вземе в ръце и да погледне сериозно на проблема, да мобилизира необходимите ресурси, ако не желае насред студовете хора да замръзват по полетата и да почнат да крадат каквото им падне.

Известно е, че човекът е единственото същество, което може да направи далавера от нещастието на свой себеподобен. Затова също трябва да се осигури строг контрол върху отпуснатите суми, независимо дали са от българския или от европейския бюджет. Само като използваме ефективно всяко евро и постигаме видими резултати, ще имаме очи да искаме от Европа по-голяма помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай