Балконинг, брат

Балконинг, брат | StandartNews.com

"Много си малка, за да те пуснем в Слънчев бряг" - казват кротко и боязливо родителите, докато разгневената тийнейджърка блъска чекмеджетата и вратите на шкафовете в кухнята на семейството.

Мебелите оцеляват и това е посланието на рекламата на "Икеa", която стана много популярна в социалните мрежи преди време. Мебелите оцеляват, но много тийнейджъри не оцеляват в прославилия се като алкохолна дестинация курорт. Вчера деветнайсетгодишен шведски турист паднал от единадесетия етаж на хотел в Слънчев бряг.

За съжаление, медиите съобщават за първата жертва за този сезон, но никой не очаква да е последната. Статистиката за предни години е за няколко трагични инцидента всяко лято.

"Модата балконинг" е доста смъртоносна. Кое му е модерното? Нищо. Алкохолът е толкова евтин и включен в ол инклузив офертата, че се насвяткваш така, че ти се приисква да полетиш. И го правиш - от терасата в басейна или от балкон на балкон. Опитите за летене никога не са завършвали добре.
Това обаче е разбираемо и ясно само в трезво състояние.

Смъртта на 19-годишния швед беше един ден, след като британският посланик посети Слънчев бряг, за да даде начало на кампания, която насърчава отговорното поведение сред младите туристи.

Кампаниите са хубаво нещо, но едва ли някой им обръща внимание на третото голямо. Особено ако след консумацията ол инклузив в хотела започнат организирани алкохолни турове по заведенията. Призивите за отговорно поведение не служат за нищо пред хора, които са избрали дестинацията именно за да се държат безотговорно.

Преди да поцъкаме патриотично език с възмущение "Гледай ги тия чужденци на какво са се направили!", да помислим защо.
Утехата, че "балконингът" не е измислен в България, а става популярен през 2009 г. в Испания след качен клип в интернет, не е голяма.

Какви са притесненията на родителите, които в рекламата не искат да пуснат дъщеря си в Слънчев бряг? Тя е на видима възраст 16 години и следователно освен капучино и газирани напитки не би трябвало да получава нищо друго в заведенията. В Швеция обаче са напълно наясно, че тези правила в Слънчев бряг не важат. Там можеш така да се намармаладиш, че да ти се прииска и да полетиш. Независимо от възрастта. Важното е сезонът да върви, а правилата да ги спазват майките и бащите, които са си пуснали децата в известния български курорт. Така ще ви отговори всеки уважаващ занаята барман и ще свие рамене, убеден, че него никакви проверки не го ловят. Ако нарушенията започват в заведенията и хотелите, а алкохолните турове са част от туристическата оферта, трябва ли да има санкции за "балконинга"?

Миналото лято хотелиери в Слънчев бряг настояваха да се въведе глоба от 300 евро за скачане от балкон в басейн. Дори те са разбрали, че рестрикциите и спазването на правила ще опазят бизнеса им, чиято слава е предимно на алкохолна дестинация с големи излагации на напилите се и понякога с фатален край. Интересно какво биха отговорили същите хотелиери на въпроса дали забраната за продажба на алкохол и цигари на непълнолетни в заведенията към техните хотели важи. Новината за изискването за въвеждане на санкции за балконинг мина и замина заедно с лятото на 2014.
Остана изказването на изпълнителния директор на "Слънчев бряг" АД : "Трудно може да се ограничи този спорт или по-скоро вид изкуство, което младите чужденци упражняват в курортния комплекс".

За да бъде санкционирано "изкуството", то трябвало да бъде в нарушение на нормативната уредба, а очевидно не е. Сезонът на творчеството през 2015 започна скоро и трагично.

Остава да почакаме Слънчев бряг да влезе не само в рекламата на мебелна фирма, но и на траурни агенции в Швеция. А после пак да си поговорим за предимствата и красотата на българското Черноморие.

Слънчев бряг се нуждае от туристи. И днес да влезете в сайта на хотел с четири звезди, ще намерите оферти за седем нощувки за двойна стая ол инклузив на цена 1600 лева. Дали някога Слънчев бряг ще привлече онези хиляди туристи, които са анулирали резервациите си за Гърция след началото на банковата ваканция? Едва ли. Евтиното излиза скъпо. Кой би искал вечерно време над терасата му да се строполява повръщано или човешко тяло, докато музика ехти от всички страни?!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай