Неделя,

Българите са пасивни срещу агресията

От: Администратор -
142
Българите са пасивни срещу агресията
A
A
A

Българите сме все по-пасивни срещу агресията и изглежда сме изгубили цялата чувствителност към чуждата болка. За по-голямата част от обществото е все по-непонятно какво е това емпатия, съпричастие, съчувствие.

Егоцентризмът избива. Ние се задоволяваме да се затворим в себе си и да се интересуваме само от себе си и нашето лично благополучие, а общо-взето какво става навън, няма много значение. Активни сме само на клавиатурата. Там сме действени, там вдигаме революции. Когато обаче стане дума за съдействие в критична ситуация като тази с пребитата на спирката в Бургас 72-годишна жена, нас ни няма. Може би това е останало от времето на социализма, когато разчитахме, че държавата ще направи всичко. Чакаме някой друг да ни свърши всичко и понеже нищо не става, си събираме куфарите и заминаваме на Терминал 2. Но това не е решението.

Много е важно усещането за принадлежност към общност

Поради тази причина ние си търсим половинка в живота, сключваме брак, искаме да сме в приятелски отношения с някои хора, за да задоволим нашата вътрешна потребност да сме част от някаква общност. И за съжаление като че ли вътрешната ни потребност да бъдем част от българския народ е най-малка.

По принцип за всяко човешко поведение има много фактори. И разбира се, страхът е естествена реакция особено, когато насреща ти излезе една горила като младежа, изритал жената на спирката. В клипа с побоя се вижда, че на спирката бяха 5-6 човека. Как никой от тях не реагира, някой да каже: "Ние сме повече, да го спрем". Като най-безучастен стоеше мъжът сред чакащите на спирката. Жените бяха по-адекватни в тази ситуация, помогнаха на пострадалата. Страхът си е страх, но той не е оправдание за такава безучастност.

Дали биячът от спирката в Бургас има психична болест в тесния смисъл на думата или има психопатия, ще го установи тепърва експертизата. Ако обаче се окаже, че той наистина има сериозни психиатрични заболявания и по болестни мотиви е извършил това нещо, ще означава, че просто може би не си е взимал медикаментите или не е бил достатъчно добре контролиран.

Факт е, че за психично болните у нас се грижат лошо. Българският средностатистически психиатричен пациент, е между 25 и 35 г, безработен, получава инвалидна пенсия и цял ден е свободен да прави каквото иска. Защото няма дневни центрове, няма кой да се занимава с тях и те са оставени на близките им, докато издържат. Липсата на грижа от страна на държавата за нашите пациенти води до тяхната все по-изразена маргинализация и до желанието на обществото да ги изолира. И всъщност се насажда едно

неправилно мнение, че психичната болест е равна на агресия

Не, това не е така. Психиатричният пациент не е задължително агресивен. Той трябва да бъде обгрижен, той трябва да бъде лекуван и да получи едно достойно, адекватно отношение, което у нас не се случва. Държавата трябва да създаде една национална политика за психично здраве, каквато имаше, но не се изпълни, която да бъде на ниво правителство. И когато я приеме, кабинетът трябва да даде абсолютно сигурни гаранции, че ще я изпълнява, както и следващите правителства. Става въпрос за доктрина, чиято реализация изисква поне 5-8 години. Тази реформа, освен много време, ще отнеме и много пари - и за обучение, и за подобряване на условията, в които се лекуват психично болните и за създаване на дневни центрове във всяка община. И в тези дневни центрове да работят медицински сестри, психолози, социални работници с адекватни заплащания. Не със . Надявам се това да е сред приоритетите на Министерството на здравеопазването.

Определено трябва психичното здраве да се възприеме като много съществена част от общественото здраве и тогава да стане реално приоритет. Другата ми надежда е по някакъв начин Европа да ни натисне. Преди две години излезе един доклад, в който ни бяха сложили на последно място по грижата за хора с ментални увреждания. Явно Европа трябва да ни притисне както се случи с домовете за социални грижи за психичноболни, които бяха закрити.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички