Азерският газ е важна крачка към хъб "Балкан"

Азерският газ е важна крачка към хъб "Балкан" | StandartNews.com

От визитата на Бойко Борисов в Баку дойде добра новина. Препотвърди се намерението на азербайджанската държавна компания СОКАР да доставя до 1 млрд. куб. метра газ за България в дългосрочен план. При това на добра цена, като съдим по казаното от премиера. Което означава във всички случаи котировки, по-ниски от тези на руския газ. Обичайно, за да влезеш на определен пазар, тръгваш с по-ниска цена. 15-20 на сто под стойността на руския доставен тръбен газ до България би бил благоприятен процент.

Това обаче е събитие не на днешния ден, а в значително по-дългосрочен план, защото, за да дойде този азерски газ, трябва да мине по тръбите на Трансанадолския газопровод (ТАНАП), който още не е завършен. С Трансадриатическия газопровод (ТАП! пък все още няма връзка, защото не е изграден конекторът. Допълнително трябва да бъде изградена интерконекторната връзка с нашите газопроводи Комотини-Стара Загора, която още е в проектна фаза.

Новината, която дойде неофициално от Баку е, че тяхната компания СОКАР има много сериозни намерения да играе на нашия пазара, поради което много скоро ще открие представителство у нас. СОКАР е съакционер в ТАП, а когато се открива представителство, означа, че

имат визия за по-дългосрочни инвестиции

и координиране на дейността на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" в България и в съседните страни.

Неизяснените въпроси започват с договора ни с Русия до 2022 г. за доставки по 3 млрд. куб. метра годишно. До 90 на сто от тези количества ние трябва да продаваме, имаме свободни 10 на сто, които мрежите на "Овъргаз" ползват. Нито един куб. метър в повече от гледна точка на пазара. Този 1 млрд. куб. метра азерски газ трябва някак да го разместим в страната, което е невъзможно и това означава, че на ход ще е "Булгаргаз" като търговец да прави микс и частично да изнася микса през интеконектора с Румъния за Централна Европа. Тази задача до 2022 г. е малко по-сложна, отколкото изглежда на пръв поглед. Смятам, че ще има и друго развитие, за което намекна премиерът - инвестиции на СОКАР в газопреносната ни система. Това изглежда като някаква форма на съдружие с "Булгатрансгаз" за разширяване на мрежата на т. нар. довеждащи газопроводи. Например, когато се направи това отклонение към Силистра,

около трасето възникнаха предприятия и ферми

Така се увеличава консумацията и се дава тласък за развитието на местен бизнес. Това благоприятства ситуацията, така, че част от този 1 млрд. азерски газ да остава в страната и газификацията да продължи да бъде добра алтернатива за фосилните горива.

До реализацията на всичко това трябва да се извърви немалък път. Шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер показа схемата на бъдещия газов хъб "Балкан" на 11 януари, което означава, че посещението в Баку не е случайно и е част от общия план за диверсификация на газовите доставки.

Това очевидно е част от стратегията, която следват няколко български правителства, но вече се виждат резултатите. Ако трябва да сравняваме кое е по-важно да развиваме с азерския газ - дали вътрешно производство или износ към Европа, ние сме ограничени откъм потреблението. С разрешението на руската страна можем да продаваме този милиард кубика газ към Европа, при което влиянието на въпросния милиард към 3 млрд. кубика потребление при 20-25 на сто по-ниска цена, ще е по-голямо. Това ще изглежда като по-ниска цена от 5-6 процента, което никак не е малко. Най-важното е, че ще има инвестиции. Този газ ще трябва да достигне до много населени места. Страната ни е разделена на определен брой газоразпределителни компании, които имат само един лицензиант и той може да развива системата, при положение, че основната инвестиция, свързана с довеждащите газопроводи е факт. Така, че това ще доведе до развитие на бизнеса на регионалните газоразпределителни компании. Също така ще повиши консумацията на газ в страната и ще намали потреблението на фосилни горива. Все по-актуално става изграждането на гъвкави газови турбинни модули, които да могат да покриват пиковата необходимост от еленергия. Определената цената сега прави изгодно подобни модули да работят по 1-2 часа в пиковите моменти на потребленеие и като инвестиция да се изплаща за сравнително кратък период от време. Така и , че в този раздел, ще получим стимул да изграждаме подобни системи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай