Авторитарният Ердоган плаши инвеститорите

Авторитарният Ердоган плаши инвеститорите | StandartNews.com

В поредното предаване "ПИН код" по тв канала NEWS7 гост на водещия Пламен Юруков беше турският политолог Гьокхан Бачик. Той коментира ситуацията в южната ни съседка.

Как концентрацията на власт при авторитарния режим на Ердоган влияе на икономиката? В момента със сигурност отрицателно. Турция не изнася високотехнологична продукция, не произвежда айфони. Икономическото чудо на Турция зависи от две критични думи - първата е стабилност, втората е добри отношения с глобалния пазар. Причината за това е, че Турция отчаяно се нуждае от чуждестранни инвестиции, от Западна Европа, от арабския пазар, както и от САЩ. Така че текущото положение, свързано с авторитарността, създава риск за чуждестранните инвеститори поради проблемите, свързани със законите в Турция. Разбира се, има и напредък. Но основно по технически въпроси - някои проблеми, свързани с техническата адаптация. Но понастоящем чухме критиките на Еврокомисията във връзка с неспазването от страна на Турция на критериите от Копенхаген - върховенството на закона, свободата на словото и т.н. Бих казал, че в момента икономиката е изправена пред повратен момент.

Общите задължения на турските дружества, включително дейности в чужбина, са повече от 400 млрд. долара. Което означава, че финансирането на турската икономика има нужда от чуждестранни инвестиции, експорт и т.н. Но това, което се случва през последните три седмици с турската лира, понастоящем обменният курс е 2,22 лири за долар. Тоест де факто се наблюдава девалвация. Бизнесът в Турция работи с турската лира, което затруднява ситуацията, оказва влияние върху лихвените ставки, върху трудовата заетост, създава инфлационен ефект и по този начин гражданите са изправени пред проблеми дори в ежедневието си, възникнали във връзка с влошаването на икономическата ситуация. В дългосрочен аспект г-н Ердоган, ако иска да защити икономическата стабилност, трябва да отвори икономиката към западните пазари, международните участници. Но ако се запазят тенденциите за авторитарност, не съм сигурен дали това може да се случи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай