Неделя,

Армия на ръба

От: Администратор -
Армия на ръба
A
A
A

Смъртта на пилота Георги Анастасов трябва да удари още веднъж камбаната за ситуацията с родната армия. Дори да приемем, че в случая става дума за лошо стечение на обстоятелствата при маневрите с вертолета "Пантер", безспорен факт е, че родните летци нямат възможност да тренират достатъчно. "Летим опасно малко и това трябва да се знае", предупреди наскоро президентът Румен Радев. Според думите му нашите екипажи имат нальот далеч по-малък от стандартния, поне три пъти по-малък от натовския. А Радев със сигурност е наясно със ситуацията в родните ВВС. Банална истина е, че колкото по-малко летят пилотите ни, толкова повече расте риска от инциденти.

С други думи

поставя се на карта живота на летците

Това също не е новина. Покрай делата за ремонта на МиГ-овете срещу тогавашния военен министър Николай Ненчев още в края на миналата година, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че "намаленият нальот на летците е довел ВВС до колапс".

Оттогава положението не се е променило, новото е разрастващия се спор какви изтребители е най-добре да се купят за авиацията ни, където все повече се чуват политически аргументи.

И ако оставим настрана разправиите кой род войски са по-важни за армията ни, положението е еднакво тревожно и при авиацията, и при сухопътните сили, и при флота. "Не можем да осигурим ресурс, който да гарантира безопасната подготовка на военнослужещите" е рефрен, който се чува все по-често от действащи офицери и генерали.

Независимо как това ще бъде оформено документално, положението е ясно. И то няма да се промени като се пренапише докладът за състоянието на отбраната, който стана повод за напрежение между новия военен министър Красимир Каракачанов и президентството. Причината е, че според изготвения от служебния кабинет документ родните въоръжени сили "вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната." Теза, която се прие като развято бяло знаме от сегашния кабинет, който изтегли доклада.

Това обаче не прави ситуацията по-приемлива. Факт е, че вакантните места във войската са близо 5 600. Според изчисленията на вицеадмирал Пламен Манушев, депутат от ГЕРБ и член на комисията по отбрана в парламента, за да се попълнят всички тези щатове ще са нужни около 1 млрд. лв. В същото време

от пехотата до авиацията спешно се нуждаят от превъоръжаване

и закупуване на техника, която струва огромни пари. Оттук нататък следва и въпроса колко средства да се отделят за издръжка, колко за заплати на личния състав и колко процента трябва да се дават за модернизация.

Разбира се, от пари се нуждаят също и пенсионерите, и учителите. Но във все по-несигурния свят поговорката, че ако не храниш своя армия, ще храниш чужда, си е все така актуална. Още повече, че, с изключение на Македония, ние имаме най-малочислената и най-слабо въоръжената армия от всички съседни държави.

Затова и грижата за родната войска по неволя трябва да бъде приоритет. И най-добре е политиците, независимо дали са на власт или в опозиция, да намерят консенсус по този горещ въпрос. Иначе клетвите кой колко милее за националната сигурност ще останат празни приказки.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички