Армия на ръба

Трагедията със загиналия пилот удари камбаната за ситуацията в родните ВВС

Армия на ръба | StandartNews.com

Смъртта на пилота Георги Анастасов трябва да удари още веднъж камбаната за ситуацията с родната армия. Дори да приемем, че в случая става дума за лошо стечение на обстоятелствата при маневрите с вертолета "Пантер", безспорен факт е, че родните летци нямат възможност да тренират достатъчно. "Летим опасно малко и това трябва да се знае", предупреди наскоро президентът Румен Радев. Според думите му нашите екипажи имат нальот далеч по-малък от стандартния, поне три пъти по-малък от натовския. А Радев със сигурност е наясно със ситуацията в родните ВВС. Банална истина е, че колкото по-малко летят пилотите ни, толкова повече расте риска от инциденти.

С други думи

поставя се на карта живота на летците

Това също не е новина. Покрай делата за ремонта на МиГ-овете срещу тогавашния военен министър Николай Ненчев още в края на миналата година, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че "намаленият нальот на летците е довел ВВС до колапс".

Оттогава положението не се е променило, новото е разрастващия се спор какви изтребители е най-добре да се купят за авиацията ни, където все повече се чуват политически аргументи.

И ако оставим настрана разправиите кой род войски са по-важни за армията ни, положението е еднакво тревожно и при авиацията, и при сухопътните сили, и при флота. "Не можем да осигурим ресурс, който да гарантира безопасната подготовка на военнослужещите" е рефрен, който се чува все по-често от действащи офицери и генерали.

Независимо как това ще бъде оформено документално, положението е ясно. И то няма да се промени като се пренапише докладът за състоянието на отбраната, който стана повод за напрежение между новия военен министър Красимир Каракачанов и президентството. Причината е, че според изготвения от служебния кабинет документ родните въоръжени сили "вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната." Теза, която се прие като развято бяло знаме от сегашния кабинет, който изтегли доклада.

Това обаче не прави ситуацията по-приемлива. Факт е, че вакантните места във войската са близо 5 600. Според изчисленията на вицеадмирал Пламен Манушев, депутат от ГЕРБ и член на комисията по отбрана в парламента, за да се попълнят всички тези щатове ще са нужни около 1 млрд. лв. В същото време

от пехотата до авиацията спешно се нуждаят от превъоръжаване

и закупуване на техника, която струва огромни пари. Оттук нататък следва и въпроса колко средства да се отделят за издръжка, колко за заплати на личния състав и колко процента трябва да се дават за модернизация.

Разбира се, от пари се нуждаят също и пенсионерите, и учителите. Но във все по-несигурния свят поговорката, че ако не храниш своя армия, ще храниш чужда, си е все така актуална. Още повече, че, с изключение на Македония, ние имаме най-малочислената и най-слабо въоръжената армия от всички съседни държави.

Затова и грижата за родната войска по неволя трябва да бъде приоритет. И най-добре е политиците, независимо дали са на власт или в опозиция, да намерят консенсус по този горещ въпрос. Иначе клетвите кой колко милее за националната сигурност ще останат празни приказки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай