Сряда,

Животоспасяваща апаратура получи УМБАЛ Бургас днес

От: Стандарт -
107
Животоспасяваща апаратура получи УМБАЛ Бургас днес
A
A
A

УМБАЛ Бургас получи днес специализирана  апаратура за продължителна вено-венозна хемо-диа филтрация, като подкрепа в лечението на Covid-19.  Апаратът бе закупен чрез проект на Ротари клуб Бургас и финансова подкрепа на Община Бургас, Дистрикт 2482 България, Дистрикт 2420 Турция, Ротари клуб Истанбул Чадебостан, Ротари клуб Люлебургаз, Ротари клуб Одеса. Стойността на апарата е  USD 34 025.

Проектът е със съфинансиране от Фондация Ротари към Ротари Интернешенъл.  

"Апаратът е с изключително добри характеристики и дори чрез него да се спаси един човешки живот, значи сме постигнали много", заяви кметът Димитър Николов по време на официалната церемония по предаването на уреда на болницата.

"Благодарни сме на Община Бургас, че прие да участва в проекта. Участието на местното управление даде допълнителна тежест при оценката на нуждите на общността", сподели президентът на Ротари клуб - Бургас Любомир Георгиев.

"Наше безкрайно удовлетворение е, че успяхме да финализираме проекта преди очакваното начало на втора вълна на епидемията", допълни той.

Освен апарата, Ротари клуб - Бургас е осигурил и консумативи за него за близо 2 години.

"Малко болници в България разполагат с такъв апарат, а той е изключително важен за продължаващото лечение и усложнения в следствие на Covid-19", коментира директорът на УМБАЛ д-р Бойко Миразчийски.

"Този уред може да замести бъбречната функция, но би могъл да се използва и при пациенти в тежко състояние с полиорганна недостатъчност и нестабилна хемодинаомика, при които не могат да се прилагат конвенционалните методи за очистване  на кръвта. Освен бъбречнозаместителната  терапия, този апарат позволява да се извличат медиатори на възпалението при тежък сепсис и има важно отношение към лечението на автоимунни заболявания. Апаратът е от изключително значение и за пациенти с Covid-19 с тежка дихателна недостатъчност и сепсис", обясни началникът на Отделението по  Реанимация в УМБАЛ д-р Антон Григоров.

Апаратът е избран след консултации с екипа на УМБАЛ Бургас и необходимостта от определена техника, обясниха от Ротари клуб - Бургас. Те са били сред първите ротариански клубове, изготвили и спечелили проект за финансиране от Ротари Интернешънъл за помощ при лечението на заболяването.

На церемонията днес присъстваха  деканът на Медицинския факултет доц. д-р Цветан Велинов и представители на борда и членове на Ротари клуб Бургас.

Още от началото на пандемията, в средата на месец март 2020, Ротари клуб Бургас съдейства на хората в местната общност за превенция на Covid - 19. Ротарианците от клуба  осигуриха и лично разнесоха 15 000 предпазни маски за многократна употреба на хората в повече от 20 малки населени места в областта. Предоставени бяха и лични предпазни средства за УМБАЛ Бургас и други лечебни заведения.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията