Сряда,

Започват Яворовите дни в Поморие

От: Матей Бонев -
Започват Яворовите дни в Поморие
A
A
A

Традиционните Яворови дни започват  днес в Поморие. Това е 61-то издание на очакваните поетични празници. "През тази година се навършват 120 години от пристигането на поета в някогашното Анхиало", припомнят още един празничен повод домакините.  По традиция старт на празнниците ще даде заупокойна молитва в храма „Свето Рождество Богородично“ в морския град.
   Конференции, музика, изложби и театър включва програмата на трите празнични дни. Научна конференция „Яворов за и в Европа", национална кръгла маса с участието на явороведите - проф. Михаил Неделчев, проф. Цветан Ракьовски, и проф. Димитър Михайлов“ и доц. д-р Елка Трайкова, спектакълът на Шуменския театър „Нирвана“, изложба на стари пощенски картички, свързани с градове, които са на море са част от проявите.
  Два конкурса допълват празничата палитра - за рецитация на Яворови стихове и творчееки - за поезия. Новите си книги ще представят поетесата  Маргарита Петкова, обичаният поморийски автор Боян Чимов и изследователката Катя Зографова.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички