Започва ремонтът на Летния театър в Стара Загора

Днес беше дадено символичното начало на проекта за обновяването и реконструкцията на Летния театър

Започва ремонтът на Летния театър в Стара Загора | StandartNews.com

Днес беше дадено символичното начало на проекта за обновяването и реконструкцията на Летния театър в старозагорския парк „Митрополит Методий Кусев”.

„Това е един дългоочакван ремонт за старозагорци. На това място някога тук е имало каменна кариера, но през 1957 година е направен проект за изграждане на Летен театър в Стара Загора. Две години по-късно, през 1959 година е изнесен първият концерт на това любимо за всички място“, с тези думи зам.-кметът Милена Желева откри събитието. Тя допълни, че на това място български и световни звезди са изнасяли концерти. Зам.-кметът пожела след реконструкцията на сцената на Летния театър да бъдат представяни запомнящи се концерти, културни и театрални мероприятия.

„Проектът за реконструкция на Летния театър е дело на старозагорски екип с водещо участие на арх. Явор Янулов и ланд.арх. Корнелия Маторова, като същият дава възможност това уникално място за старозагорци да придобие един много по-добър вид, вписващ се в парковата среда, създавайки по-добри условия за провеждане на културни мероприятия на открито.“, допълни главният архитект на община Стара Загора и ръководител на проекта Виктория Грозева.

„Сградата ще бъде изцяло обновена, с нова козирка над сцената и оркестрината, за да се създаде уют и съвременни условия за провеждане на мероприятия. Изцяло ще бъде подновена и аудиторията с амфитеатрално разположени седалки, която ще се използва от публиката“, обясни предстоящите дейности тя. „Важна част от проекта е опазване на съществуващата дървесна растителност и обогатяване с нова, тъй като Летният театър е разположен в парк „Митрополит Методий Кусев“, който е паметник на градинското и парково изкуство от национално значение и има историческа стойност.“, допълни още арх. Грозева. Тя припомни, че преди три години беше направена пълна рехабилитация на емблематичния за Стара Загора парк „Аязмото“ и с обновяването на Летния театър това пространство ще бъде изцяло обновено.

За да даде благословията си за успешна реализация на проекта лично старозагорският митрополит Киприан извърши тържествен водосвет. Той пожела обновяването на мястото да допринесе за просперитета на Стара Загора като припомни, че изкуството е това, което облагородява човек.

Основната цел на проекта е да се запази съществуващата симбиоза между открития театър и заобикалящата го зеленина като опази парковото и градинското изкуство в околното му пространство за провеждане на концерти, спектакли, фестивали, оперни и театрални постановки и други прояви от културен характер. Проектът предвижда реконструкция на съществуващата козирка над сцената като ще бъде изградена пергола от метална конструкция с решетъчна структура, която да бъде максимално щадяща към съществуващата дървесна растителност. Част от перголата над сцената и оркестрината ще бъде остъклена, а останалата ще е ажурна, което ще осигурява свободно преминаване на стволовете на съществуващите дървета през решетъчната й структура.

Ще бъде извършена подмяна на седалките и настилките, както и достъпна среда със зона за лица в неравностойно положение. Околното пространство представлява зона с амфитеатрално разположени седящи места за публика от 1647 души. 

Дейностите включват още промяна на съществуващото функционално състояние на сградата, като ще бъдат изградени подземни  гримьорни от източната страна, както и две вкопани подземни тоалетни за посетители в близост до северния и южния вход на летния театър, достъпни и за лица в неравностойно положение. Ще бъде изградена модерна системата за видеонаблюдение.Проектът включва още прочистване на всички изсъхнали дървета, които да бъдат заменени с нови декоративни дървесни форми от характерни за парка дендрологични видове, както и дообогатяване на видовия растителен състав.

    Срокът за изпълнение на реконструкцията е 240 дни, а фирмата, избрана чрез обществена поръчка е ДЗЗД „ТЕАТЪР 2020“. Стойността на проекта е  3 072 754 лева, финансиран от Фонд за устойчиви градове.Общата площ на обекта е 3800 м2, от които 1330м2 са зелени площи. Летният театър в парк „Митрополит Методий Кусев“ е открит през 1959 година и от тогава не е извършван цялостен ремонт.

На събитието присъстваха още министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, зам.-кметовете на Община Стара Загора - инж. Янчо Калоянов и Красимира Чахова, секретарят на местната администрация Делян Иванов, Георги Неделчев – технически ръководител и част от изпълнителите на проекта, общински съветници, гости и медии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай