Във Видин гостува делегация от Ортенау, Германия

Визитата бе по покана на областния управител Албена Георгиева

Във Видин гостува делегация от Ортенау, Германия | StandartNews.com

Областният управител на Видин Албена Георгиева бе домакин на гостуваща делегация от област Ортенау, провинция Баден-Вюртемберг, Германия,  водена от Франк Шерер, областен управител на област Ортенау. В делегацията участват още кметове, общински съветници, експерти от областната администрация на Ортенау, представители на бизнеса.

По време на визитата си, гостите посетиха Индустриалната зона на Видин, където се запознаха с терените, с които разполага зоната. Областният управител Албена Георгиева разясни възможностите за закупуване или наемане на терени. В отговор на поставен въпрос, бе дадена подробна информация относно данъчните преференции и облекчения, които биха могли да ползват при наемане или закупуване на имот.

Гостите посетиха и Професионалната техническа гимназия „Васил Левски“ и Професионалната гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев“, където подробно се запознаха  със системата за професионално образование у нас, както и със специалностите, които се изучават в двете училища. Проведени бяха беседи с учители и ученици от двете гимназии с цел бъдещо сътрудничество.

В Конферентния център на Областна администрация Видин се проведе трудова борса, в която се включиха 11 компании от област Ортенау и организация, която представлява 170 фирми от областта.

„Днешната трудова борса е следствие на нашето добро сътрудничество“, каза областният управител при откриването на борсата и изказа надежда, че сътрудничеството между двете области ще продължи и занапред. От своя страна областният управител на Ортенау Франк Шерер благодари на Албена Георгиева и изказа задоволство, че идеята за трудовата борса, родила се при миналогодишната среща помежду им, се е превърнала в реалност.

На борсата бяха представени свободните работни позиции и условията за кандидатстване. Събитието премина при голям интерес, като бе посетено от десетки ученици от областта, интересуващи се от дуалната форма на обучение и възможността за стаж в област Ортенау.

В края на работната визита Албена Георгиева и Франк Шерер се обединиха около мнението, че приоритет в партньорството им е привличане на немски инвеститори в област Видин и продължаване на Квалификационната програма за обучение Ортенау-Видин, насочена към изпращане на ученици от област Видин в област Ортенау на стаж и запознаването им с дуалното обучение в Германия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай