Всеки трети плаж у нас е неохраняем

Така 84 плажа от общо 232 по Черноморието са опасни

Всеки трети плаж у нас е неохраняем | StandartNews.com

Всеки трети плаж у нас е неохраняем и без спасители и това само дни преди началото на сезона, съобщава "Монитор".

Така 84 плажа от общо 232 по Черноморието са опасни. Причината е, че те са отдалечени, труднодостъпни или недостатъчно атрактивни за потенциалните наематели. Затова и от дълги години интерес към тях няма. От общо 109 плажни ивици на юг до момента са отдадени 58. Останалите 51 остават без стопани. В това число и двата  плажа за природосъобразен туризъм - "Иракли" и "Корал".

Разчетите по общини сочат, че най-много ивици без спасители това лято ще има в община Царево, където неохраняеми остават 19 плажа, следвана от община Бургас с 13 безстопанствени ивици. В община Приморско неохраняеми са  останали 2 плажа, още 2  в община Созопол. Никой не е пожелал 7 плажа на територията на община Поморие и 8 в Несебър. Сред неохраняемите в община Царево са трите северни ивици и Попският плаж, също плаж  "Ахтопол", "Липите" и "Резово". В община Несебър сред ивиците без спасители са "Обзор - детски лагери", "Елените - изток 1" и "Елените - изток 2", както и "Несебър - изток".

В община Поморие без наематели са  "Лахана", "Европа",  "Поморийска коса", "Поморие - север" и "Поморие - Буната". В Бургас  не са отдадени четирите плажни ивици в Сарафово и още толкова в квартал  Крайморие, както и на плажа "Росенец" и "Отманли" , които са пренаселени през лятото. В Созопол най-посещаваните ивици от тези, които остават без стопани, са  "Вромос", "Къмпинг Черноморец" и "Алепу".

През последните няколко години държавата в лицето на областна управа Бургас  осигуряваше спасители за седем от най-посещаваните безстопанствени ивици. За този сезон обаче все още не са обявени търгове и не е ясно дали тази практика ще бъде продължена.

Всички ивици, които са отдадени на концесия или под наем, вече са готови за началото на сезона. На повечето вече са поставени дори и чадъри, които до края на май ще са гратис.

От 1 юни, когато официално е стартът на сезона, сянката и шезлонгът стават платени. Цените, на които ще се отдават плажните екстри, все още не са уточнени. Ако бъде приложена миналогодишната схема с пропорционално сваляне на концесионните такси, то цените може да паднат  наполовина и повече, както беше през лято 2020. В момента туристи по Южното Черноморие почти няма. В най-големия морски курорт Слънчев бряг почиват не повече от 200-300 подранили чужди летовници.

Областната администрация във Варна търси спасители за 14 неохраняеми пясъчни ивици в региона. Охраната на две от тях ще бъде осигурена чрез директно възлагане, а за останалите 12 е обявена обществена поръчка за 194 400 лв. без ДДС.

Със средствата трябва да бъдат осигурени поне по двама спасители за 12 поста за срок от 3 месеца от начало на 15 юни. Държавният бюджет ще осигури безопасността на плажуващите в комплекса "Чайка" на север от Варна и на южните ивици Галата, Черноморец, Фичоза и Камчия.

На територията на област Добрич има 19 неохраняеми плажа. За поредна година от държавния бюджет се осигуряват средства за разполагане на водно-спасителни постове на посещавани плажни ивици, които не се стопанисват с договор за наем или концесия. Целта е да има готовност за летните месеци за плажни ивици с висока посещаемост и максимално гарантиране безопасността на туристите. От областната администрация в Добрич съобщиха, че предложените за държавна охрана плажове са одобрени. Предстои изготвяне и провеждане на процедура по избор на изпълнител за водноспасителна дейност.

На седем неохраняеми плажа ще бъдат разположени девет спасителни поста. Държавата ще заплаща охраната на следните плажни ивици: на територията на община Шабла - "Добруджа север" -1, "Добруджа - север" -2, Крапец - северна част 2, Шабла, "Космос"; на територията на община Каварна - Болата; на територията на община Балчик - "Моби Дик".

Неохраняеми остават 12 плажа на територията на област Добрич: в община Балчик - 4; в Каварна - 3, и в община Шабла - 5.

До края на май в курорта Албена ще работи само един спасителен пост с трима спасители. От 1 юни ще действат още 6 поста с 15 спасители, назначени от "Албена" АД. Цените на сянката това лято в курорта ще бъдат по 2 лева за чадър и 2 лева за шезлонг, срещу 1 лев за чадър и 1 лев за шезлонг през лято 2020. Припомняме, че използването на шалтета са забранени заради пандемията.

 13 български плажа са признати като най-чисти и най-безопасни в COVID пандемията. Плажът на Златни пясъци, Слънчев ден, Свети Влас, Поморие - изток, Дюни, Дюни-юг и Аркутино ще се кичат това лято с отличителния знак за качество "Син флаг". В списъка влизат още трите плажа на Слънчев бряг - северен, централен, юг, Несебър - юг и Созопол - централен и Харманите.

През настоящата година от престижната класация обаче са отпаднали плажовете на Албена и Бялата лагуна, както и дългогодишните участници Елените и Оазис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай