Всеки пети в Разградско със социална помощ за инвалидност

Най-висока финансова подкрепа ще получават хората, които имат над 90% увреждания

Всеки пети в Разградско  със социална помощ за инвалидност | StandartNews.com

Новият вид финансово подпомагане, което от тази година ще се дава на хората с увреждания, ще промени механизмите на социалните плащания. В  област Разград промените ще засегнат всеки пети пълнолетен гражданин, защото  през декември 2018 21 298 души  или близо 20% от хората  са получавали добавки за социална интеграция.
От Регионалната дирекция за социално подпомагане твърдят, че размерът на държавната помощ няма да бъде намаляван, но подпомагането  ще зависи от  вида увреждане и степента на нетрудоспособност. Това изключва досегашната уравновиловъчна схема за начисляване на интеграционни надбавки, които се раздаваха без да се държи сметка за конкретните  характеристики на нуждаещите се хора.
Най-висока финансова подкрепа ще получават хората, които имат над 90% увреждания. Те ще  имат право на  сума, която е  равна на 59%  от линията на бедност или 198,36 лева. Размерът на всички средства за подпомагане ще се изчислява върху базовия праг на бедност и ще е различен за отделните категории инвилидизирани.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай