Събота,

Враца с превантивни мерки срещу птичи грип

От: Стандарт -
128
Враца с превантивни мерки срещу птичи грип
A
A
A

Днес се проведе извънредно заседание на Областната епизоотична комисия Враца, на което беше представена информация за епизоотичната обстановка в областта, за промените в Наредбата за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти и за одобрения от Министерски съвет План за контрол и предотвратяване разпространението на заболяването АЧС в България през 2020 г.

Директорът на Областна дирекция „Безопасност на храните“ д-р Милчо Костурков обяви в началото на заседанието, че със заповед на министъра на земеделието, храните и горите, до 16 февруари се удължава срокът за групов лов на диви прасета, като мярка за овладяване на заразното заболяване АЧС.
 
„На територията на област Враца епизоотичната обстановка е нормална, няма констатирани положителни проби на заболяването Африканска чума, както при домашните, така и при диви свине“, отбеляза д-р Костурков. Той обобщи, че до края на месец февруари ще приключат проверките в лични стопанства от типа „заден двор“ за нерагламентирано отглеждане на домашни прасета, както и за готовността на стопаните да отглеждат регламентирано до 3 броя прасета за угояване при стриктното спазване на мерките за биосигурност. От Областна дирекция „Безопасност на храните“ – Враца вече са разработили указания към стопаните, желаещи да регистрират лично стопанство - тип „заден двор“ и да отглеждат прасета за угояване, в съответствие с последните промени в Наредбата за ветеринарномедицинските изисквания.

Успоредно с това ще се проверява за спазването на изискванията за отглеждането на птици в домашни условия в обекти от тип „заден двор“ и птицевъдни обекти.
„Проверката, разпоредена със Заповед на изпълнителния директор на БАБХ – София се налага с оглед повишената епизоотична готовност за болестта Инфлуенца по птиците (птичи грип). Необходимо е кметовете на общините на територията на област Враца да разпоредят незабавно свикване на общинските епизоотични комисии, на които да бъдат препоръчани на собствениците на птицевъдни обекти и „задни дворове“ следните мерки - да не допускат излизането на птиците извън дворовете, да не допускат контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашни птици и да актуализират списъците на собствениците, отглеждащи птици. Наложена е също забрана на изложения и пазар на домашни птици“, допълни още д-р Костурков.

На заседанието беше разгледана и процедурата за одобряване на терени за загробване на животни. Представителите на местната власт увериха, че надлежната документация е изпратена към Басейнова дирекция „Дунавски район“-  Плевен и при получаване на одобрение за съответните терени, ще информират областния управител и председател на епизоотичната комисия.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията