Водовъртеж опустоши Дяволското гърло, но прилепите оцеляха

Стихията е помляла стълбите и кабелите за осветление

Водовъртеж опустоши Дяволското гърло, но прилепите оцеляха | StandartNews.com

100-метров водовъртеж, който се е образувал при сифона на пещерата Дяволското гърло, е  разрушил осветлението и пътеките и е повредил стълби и парапети вътре в пещерата. Причината е в голямото количество вода, която е влязла към сифона. Той не е могъл да я поеме и тя е запълнила пространството. "В него има много дървета и камъни, които трябва да бъдат изнесени на ръка. Нужно е да се прегледа и да се смени цялата електрическа инсталация", каза председателят на ТД "Орфей-1970“ Мичо Солаков, стопанин на пещерата, пише Марица. 

Прилепите в пещерата обаче са оцелели. Намерили са топъл и сух тунел в подземието и са се настанили, докато премине бедствието. "Пещерата е затворена за туристи. Дори времето да е благоприятно, ще са необходими поне 10 дни и много хора да се разчисти залата. В момента обаче няма достъп до самото село Триград, пътят е разрушен", добави Солаков.

Пещерата е на 1.5 км преди село Триград, в Триградското ждрело. Пещерата се е получила от река, падаща под земята от 42 м височина, образувайки огромна зала. В Дяволското гърло зимуват колонии от над 35 000 прилеп​а от видовете пещерен дългокрил и дългопръст нощник, включени в Световния червен списък. Останалите два вида, обитаващи Дяволското гърло - големият и малкият подковонос, са сред приоритетните за опазване за цяла Европа. Дяволското гърло попада в числото на най-значимите прилепни убежища в България. 

 След проливните дъждове в региона има много щети, а община Девин обяви бедствено положение. Пороите бяха последвани от обилен сняг.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай