Във Видин бе открита изложбата „Енергия през вековете“

Изложбата „Енергия през вековете“ представя находки от спасителни археологически проучвания

Във Видин бе открита изложбата  „Енергия през вековете“ | StandartNews.com

Заместник-кметът по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова присъства на събитието в музей „Конака“, организирано от Регионален исторически музей (РИМ) – Видин. „Похвален е фактът за огромния терен, който сте проучвали, както и големият брой хора, участвали в разкопките – археолози, и жители от цялата видинска област. Вашите ежедневни неуморни усилия заслужават адмирациите на видинската общественост! Пожелавам Ви да запазите своя устрем и сила за работа, за да предавате историята на нашия край на идните поколения. Бъдете здрави, успешни и удовлетворени от това, което правите!“ – каза в приветствието си Тодорова. Тя честити и професионалния празник на археолозите, който отбелязват на 14 февруари. Заместник-кметът подчерта, че Община Видин ще продължи и занапред да подкрепя бъдещите проекти на Регионалния исторически музей.

Директорът на РИМ – Видин Христина Кирилова също отправи поздравления към своите колеги за огромния труд и старания, които са положили в подреждането на експозицията.

„С днешната проява поставяме началото на една традиция в Регионален исторически музей – Видин да отбелязваме професионалния празник на археолозите с откриване на изложба. Показваме само 10 от обектите, които сме проучвали. Всеки един заслужава специално внимание и се надявам в бъдеще да имаме възможност да ги представим поотделно“ – с тези думи се обърна към присъстващите д-р Ваня Ставрева, която е част от екипа археолози, участвали в разкопките.

Изложбата „Енергия през вековете“ представя находки от спасителни археологически проучвания, проведени при изграждането на газопровод в област Видин. Разкопките са осъществени от Националния археологически институт с музей при БАН през 2019 и 2020 г. с участието на около 50 археолози и 500 работници. От Регионален исторически музей – Видин в тях участват, освен д-р Ставрева, археолозите Никол Благоева, Илко Цветков, Николай Казашки и Екатерина Илиева, консерватор-реставратор.

Археологическите находки са от различни периоди и обхващат 8000 години история – от шестото хилядолетие преди Христа до XIX век. Постигнатите резултати са с висока научна стойност и предоставят нови знания за миналото на Видинския край. Във фонда на Регионален исторически музей – Видин постъпват над три хиляди находки, представителна част от които са включени в изложбата „Енергия през вековете“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай