В Чипровци тъкат Чудеса

В Чипровци тъкат Чудеса | StandartNews.com

София. Магията на чипровските килими привлича все повече гласове на читатели на вестник "Стандарт" в класацията за "Чудесата на България" и се нарежда на второ място с 41 процента подкрепа. Само от техния вот зависи коя българска забележителност или традиция ще влезе 10-те нови предложения за ЮНЕСКО.

На 5 юли "Стандарт" даде старт на голямото национално гласуване за символите от материалното и духовно богатство на страната ни, които искаме да видим под закрилата на ЮНЕСКО като част от световното културно богатство.

Две сестри близначки от Чипровци могат да направят традиционния занаят на бабите и прабабите им - килимарството, признато световно културно-историческо наследство. Иванка и Захарина Ивайлови са ученички от седми клас на училището в Чипровци. Овладели са тъкането на чипровския килим от баба си. Неотдавна те показаха как могат да редят нишките на вертикален стан пред комисия от етнолози и фолклористи, която ги класира за включване в националната система "Живи човешки съкровища". Двете бяха представени в състезанието от народното читалище "Петър Богдан" в града им.

В категорията за нематериално богатство водач остават майсторите на кукли от шума - с 57 процента. След Чипровските килими третото място е определено от читателите за мартеницата, които са привлекли 41% одобрение.

Заразени от местен патриотизъм, хиляди хванаха мишката, за да гласуват за любимата си забележителност. Кампанията се осъществява със съдействието на М-Тел.

Гласуването тече на сайта "Чудесата на България" (www.bgchudesa.com). Българите избират топ 10 между 30 символа от материалното и 30 от нематериалното наследство.

30-те културно-исторически обекта са подбрани от над 150 историци, археолози, общественици експерти в държавната и местната администрация.

Вотът ще продължи до края на септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай