В Созопол представят Балканското археологическо наследство

Изложбата включва археологически артефакти от праисторическата епоха, класическата античност и Средновековието

В Созопол представят Балканското археологическо наследство | StandartNews.com

Археологическа изложба "Опазване на миналото с поглед в бъдещето" беше открита в Созопол, съобщава БГНЕС. В експозицията й са включени повече от 300 археологически находки. Те са от праисторическата епоха, класическата античност и Средновековието, открити и реставрирани по време на съвместни археологически проекти и полеви школи, реализирани на територията на България в сътрудничество с регионалните  исторически музеи във Варна, Пазарджик, "Музеен център” гр. Созопол и Археологическия музей гр. Септември.

Изложбата е по повод 10-годишния юбилей на фондация "Балканско наследство" и е подредена в Центъра за местни занаяти и изкуство. Нейните организатори се надяват да привлекат вниманието на широки кръгове от българската културна общественост с цел популяризиране на националното културно наследство и добрите практики в неговото изучаване и опазване.

"Изложбата започна в Септември, сега продължава в Созопол, ще продължи през София, Варна и Пазарджик. Тя е събрала най-доброто, което всъщност благодарение на фондацията като проекти за консервация и реставрация, благодарение на школи за проучване археология и консервация и реставрация и научни изследователски проекти, беше открито или консервирано в различна степен с помощта на наши партньори, с помощта на наши студенти, с помощта на наши дарители. И това всъщност е една малка част от постигнатото, което искаме да покажем на обществеността в България. И да покажем, че с общи усилия можем да постигнем много - не е нужно да се оплакваме, че нещата не се случват, можем сами да ги случим“, разказва председателят на Фондация "Балканско наследство" Иван Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай