Творческото ателие „Стрела за Заговезни“

Творческото ателие „Стрела за Заговезни“ организират в старозагорското НЧ „Св. Климент Охридски - 1858“

Творческото ателие „Стрела за Заговезни“ | StandartNews.com

На  24 февруари, от 15.00 до 17.00 часа и от 17.00 до 19.00 часа, в залите на НЧ „Св. Климент Охридски - 1858“ в Стара Загора ще се проведат  забавни творчески ателиета за  изработване на  стрели/ бутурници. Материалите ще бъдат осигурени на място.

Сръчен майстор ще показва как сами да изработите традиционна българска стрела по повод наближаващия празник Сирни Заговезни. От читалището канят малки и големи да спазят традицията и да се забавляват докато творят.

Творческото ателие „Стрела за  Заговезни“ е част от проект  „Имането“ на НЧ „Св. Климент Охридски 1858“, финансиран от Национален фонд „Култура“.

Сирни Заговезни е важен зимно-пролетен празник в народния календар. С него се поставя началото на постите преди Великден. Празникът бележи  границата между зимата и пролетта - символизира възраждащата се природа. Един от популярните обичаи е хвърляне на стрели. Всеки ерген изстрелва с лък запалена стрела в двора на момата, която си е харесал. Обикновено това продължава до късни доби на Заговезни. Семейството на момата стои будно, за да гаси пламъците, докато тя самата събира стрелите. Която мома събере най-много стрели от двора си, тя е най-лична и най-харесвана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай