Три гайдарчета шашнаха журито на конкурс

Раздадоха наградите на "Широка лъка свири и пее"

Три гайдарчета шашнаха журито на конкурс | StandartNews.com

Три гайдарчета предизвикаха огромен фурор на  днес  на второто издание на националния конкурс „Широка лъка, пее, свири и танцува“. Това са Костадин Костадинов, Ангел Згуровски и Иван Банкатев са на 12-13 години и вече свирят като възрастни. В района дори и батковците им завиждат на хъса и желанието, с което надуват гайдите и разучават старинните мелодии на бай Дафо и бай Хальо. Свирят по махалите, на ливадите, по къщите си, дори и в местните заведения, когато ги поканят. Гайдите и на тримата са изработени от младия майстор Николай Беляков, а на майсторлък се учат от Щильон Неделчев и Ангел Герзилов.

Едно от момчетата признава, че дори спи с гайдата до възглавницата си, а приятелят му Коцето, казва че сънува музика и гайди, затова иска с тях да бъде до живот. Ето така трите момчета, които са от Широка лъка, продължават традицията в долината на чановете и заслужено си спечелиха голямата награда в надсвирването.

Над 130 талантливи деца от цялата страна озариха сцената на Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка в последните два дни. Националният конкурс тази години се проведе без публика и без ансамблови състави, пише Отзвук.

С годишни стипендии от конкурса си тръгнаха младите кавалджии Георги Георгиев от Варна, Венцислав Цегриловски от с. Крайнинци, гъдуларите Симеон Илиев и Асен Станоев от София и Калина Петрова от Варна.

Петима гайдари от Смолян, Чепеларе, Котел и Калофер ще получават вече стипендия от Министерството на културата в продължение на една година, а като най-добър от тях се открои Костадин Кисьов от Смолян. Певиците, които си тръгнаха с големите награди от надпяването, са Анелия Каменова от София, Мария Бечева от Чепеларе, Аделина Налбантова от Пловдив и Албена Гърбева, също от Пловдив.

На сцената в Музикалното училище се представиха и две българчета, родени в Париж – Лина Топалова и Мария Лазова, които са ученици на проф. Светла Станилова и Николай Балабанов.

Най-голяма конкуренция бе в раздела – с песни от репертоара на родопската певица Бойка Присадова и мелодиите на гайдаря Дафо Трендафилов от Гела. Почетен член на журито беше поетът и журналист Петър Динчев – съпруг на Бойка Присадова, която ни напусна преди три години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай