Понеделник,

Три гайдарчета шашнаха журито на конкурс

От: стандарт -
219
Три гайдарчета шашнаха журито на конкурс
A
A
A

Три гайдарчета предизвикаха огромен фурор на  днес  на второто издание на националния конкурс „Широка лъка, пее, свири и танцува“. Това са Костадин Костадинов, Ангел Згуровски и Иван Банкатев са на 12-13 години и вече свирят като възрастни. В района дори и батковците им завиждат на хъса и желанието, с което надуват гайдите и разучават старинните мелодии на бай Дафо и бай Хальо. Свирят по махалите, на ливадите, по къщите си, дори и в местните заведения, когато ги поканят. Гайдите и на тримата са изработени от младия майстор Николай Беляков, а на майсторлък се учат от Щильон Неделчев и Ангел Герзилов.

Едно от момчетата признава, че дори спи с гайдата до възглавницата си, а приятелят му Коцето, казва че сънува музика и гайди, затова иска с тях да бъде до живот. Ето така трите момчета, които са от Широка лъка, продължават традицията в долината на чановете и заслужено си спечелиха голямата награда в надсвирването.

Над 130 талантливи деца от цялата страна озариха сцената на Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка в последните два дни. Националният конкурс тази години се проведе без публика и без ансамблови състави, пише Отзвук.

С годишни стипендии от конкурса си тръгнаха младите кавалджии Георги Георгиев от Варна, Венцислав Цегриловски от с. Крайнинци, гъдуларите Симеон Илиев и Асен Станоев от София и Калина Петрова от Варна.

Петима гайдари от Смолян, Чепеларе, Котел и Калофер ще получават вече стипендия от Министерството на културата в продължение на една година, а като най-добър от тях се открои Костадин Кисьов от Смолян. Певиците, които си тръгнаха с големите награди от надпяването, са Анелия Каменова от София, Мария Бечева от Чепеларе, Аделина Налбантова от Пловдив и Албена Гърбева, също от Пловдив.

На сцената в Музикалното училище се представиха и две българчета, родени в Париж – Лина Топалова и Мария Лазова, които са ученици на проф. Светла Станилова и Николай Балабанов.

Най-голяма конкуренция бе в раздела – с песни от репертоара на родопската певица Бойка Присадова и мелодиите на гайдаря Дафо Трендафилов от Гела. Почетен член на журито беше поетът и журналист Петър Динчев – съпруг на Бойка Присадова, която ни напусна преди три години.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички