Традициите на Сирни Заговезни оживяха в Казанлък

Вечерта завърши с прескачане за здраве на стихналия огън

Традициите на Сирни Заговезни оживяха в Казанлък | StandartNews.com

За 31-ва поредна година казанлъчани се събраха край Етнографски комплекс „Кулата“ на Сирни заговезни за обичая „По клади“. Мекото време събра стотици казанлъчани, дошли специално за празника, който започна с кръшно българско хоро на чело с темпераментната Дора Петкова.  Домакин на събитието беше НЧ „Жар 2002”.

„Днес всички ние ще се пречистим, днес се играят хора, за да се събуди земята, пеят се песни, за да се разлисти гората. На всички желая да бъдете най-вече здрави и добри. Прошка ви искам, простени да сте.", каза Дора Петкова 

Сирнишкият огън се издигна високо тази година, което повелява, че годината ще бъде плодородна и здрава, а край буйните пламъци, с чанове и хлопки, кукери изгониха болестите и злото от Казанлък.

Част от обичаите беше ритуалът „Хамкане“ - на дълъг конец се връзва парче халва (или варено яйце), което се завърта, а децата се опитват да го хванат с уста. След оспорвана борба между събралите се малчугани халвата беше уловена от 7-годишния Константин, ученик в ОУ „Никола Й. Вапцаров“.

Вечерта завърши с прескачане за здраве на стихналия огън. Първи бяха мъжете, а след тях жените и децата. Според народните вярвания кракът на когото е минал през огъня става неуязвим за змийско ухапване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай