Създават асоциация на училищата с името на Яворов

Това ще е една от първите стъпки за реализиране на основната цел на новия директор на къщата-музей на поета в Чирпан - привличането на нови посетители за културната институция

Създават асоциация на училищата  с името на Яворов | StandartNews.com

 Предвиждаме създаването на Асоциация на училищата в България, които носят името на Пейо Яворов. Това съобщи новият директор на къщата-музей на поета в Чирпан Златина Колева. Това ще е една от първите стъпки за реализиране на основната й цел - привличането на нови посетители за културната институция. В близките 5-6 месеца щял да бъде създаден и музеен съвет, който да подпомага работата на музейните служители.
 През тази година къщата-музей на гениалния чирпанлия ще отбележи 65 години от своето създаване с редица прояви. " Ще обновим експозицията в нашата зала с една нова изложба, ще възстановим и лятната кухня на Крачолови, която от създаването на музея досега се е използвала не по предназначение", посочи две от проявите Златина Колева пред Радио Стара Загора. През 2019 г. се навършват и  120 години от написването на емблематичното стихотворение на Яворов „Арменци.  По този повод музеят организира национален конкурс за есе за средношколци (8-12 клас) на тема „Изгнаници клети". Проявата е съвместно с координационния съвет на арменците в София и културно-информационния център на арменците в Пловдив, както и на Националния литературен музей и фондация „Яворов“. Крайният срок за представяне на творбите е 10 април, а резултатите ще бъдат обявени на 20 април в експозиционната зала на къщата-музей.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай