Сурвакари гонят злите сили в Благоевград

Кукерският фестивал започва на 5 януари

Сурвакари гонят злите сили в Благоевград | StandartNews.com

По традиция всяка година през месец януари десетки чанове и дефилиращи сурвакарски групи от Благоевград гонят злите сили, облечени в различни автентични костюми.

Тази година на 5 януари ще започне представянето на 13-те участващи във фестивала групи. Шествието на кукерския фестивал ще започне в 11 часа от паркинга на ж.п.гарата в Благоевград по посока кръговото кръстовище срещу ОУ “Димитър Талев”. Всички групи ще преминат по бул. „Св. св. Кирил и Методий“.Те ще се представят пред компетентно жури в състав: Румяна Хаджиева - етнограф в Регионалния исторически музей, Иван Милушев- директор на Градската художествена галерия и гл.ас.д-р Венцислав Божинов от катедра "Етнология и балканистика“ към Югозападен университет "Неофит Рилски“ в  Благоевград.  Ще бъдат връчени  награди в категориите – за „Придържане към традициите”, за „Масовост”, „Иновации”, „Най-добра маска и костюм”, „Артистичност” , "Най-добра композиция", "Най-добра мечкарска  група", "Най-артистични старци“, "Най-добра колоритна младоженска двойка“, "Най-добра танцова група“, "Най-добра маска пародия“, "Най-атрактивен образ на дявола" и "Хореография“.

На всяка сурвакарска група ще бъдат връчени  грамоти, купи и медали за най-малките участници в шествието.

Жителите и гостите на Благоевград ще имат възможността да се насладят на богата програма, наситена с много танци, хора и атрактивни костюми.

Общинският фестивал на сурвакарските игри в Благоевград демонстрира и продължава традициите от древността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай