Стартира второто издание на „Балкански игри“ в Благоевград

Заместник-кметът Христина Шопова при откриване на фестивала „Балкански игри“: Благоевград гледа смелo към бъдещето, благодарение на талантливите си деца

Стартира второто издание на „Балкански игри“ в Благоевград | StandartNews.com

Стартира второто издание на фестивала „Балкански игри“, който се осъществява по проект „Култура без граници“. Той се провежда в рамките на два дни на площад „Македония“. Преди официалното откриване се състоя дефиле на участници във фестивала. То бе осъществено чрез подвижна платформа по ул. „Тодор Александров“ до пл. „Македония“.

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова приветства участниците и гостите на площада.

„Това е изключително важен проект за Благоевград – първият съвместен с Югозападен университет „Неофит Рилски“ и партньорите ни от Гърция. Със сигурност през тези два дни ще се насладите на богатата култура на България и Гърция. Акцент във второто издание е детското творчество. Благоевград има с какво да се гордее в това отношение, има какво да покаже! Целта е нашите млади европейци, млади благоевградчани и приятелите ни от Гърция да разгърнат своя талант и да създадат приятелства. Благоевград, освен че е древен, той е и модерен - смело гледа към бъдещето, благодарение на талантливите деца“, каза заместник-кметът на Благоевград Христина Шопова.

Фестивалните дни са арена за споделяне на етнокултурното, музикално и танцово многообразие на България и Гърция. Жителите и гостите на града ще имат възможност да се насладят на богата програма, наситена с много музика, песни и танци в различни жанрове. Ще има демонстрации на арт ателиета с възможност за ръчна изработка на сувенири, развлекателни дейности за създаване на приятелства, фолклорни надигравания, арт инсталации и пленери, улични дефилета на участниците, представяне на възможностите за туризъм чрез виртуална реалност и много други забавления. Във фестивала участват деца от ЦЛРТБ, различни творчески школи, както и таланти от съседна Гърция.

Събитието се организира от Община Благоевград в сътрудничество с Дирекция „Управление на териториалното сътрудничество“ към Министерство на регионалното развитие и благоустройството – Национален орган на Програмата за сътрудничество INTERREG V-A „Гърция-България 2014-2020”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай